België zakt één plaats in klimaatranking en is nu 14de
België is dit jaar één plaats gezakt en is nu 14de in de Climate Change Performance Index (CCPI), de internationale index die de klimaatinspanningen van 58 landen rangschikt. De index is vandaag voorgesteld op de internationale klimaattop in Warschau.
De Index van Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europe beoordeelt de inspanningen van 58 landen, die samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 90 procent van de energiegerelateerde CO2-uitstoot. De geanalyseerde data komen van het Internationaal Energieagentschap (IEA).
Beste leerlingen van de klas
Uit de resultaten blijkt dat de wereldwijde CO2-uitstoot naar een nieuwe recordhoogte is gestegen en dat geen enkel land vooralsnog op weg is de nodige inspanningen te leveren om klimaatverandering te vermijden. De eerste drie plaatsen op de Index blijven daarom opnieuw onbezet.
Denemarken is de beste leerling van de klas en bekleedt de vierde plaats, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Portugal. België zakt een plaats en is nu 14de. Opvallend is dat Duitsland voor het eerst de top tien niet haalt. Verder scoren Australië en Canada opnieuw dramatisch, zij blijven het slechtst presteren van alle ontwikkelde industrielanden.
Voorzichtig optimisme
De klimaatranking toont echter voor het eerst ook voorzichtige tekenen van hoop. "We zien positieve signalen richting een vertraging van de toename in CO2-uitstoot", stelt Jan Burck van Germanwatch in het begeleidende rapport bij de Index. Het voorzichtige optimisme wordt vooral ingegeven door positieve ontwikkelingen in China, waar de stijging in CO2-uitstoot duidelijk afneemt.
CAN en Germanwatch wijzen er wel op dat er nog veel moet gebeuren om de opwarming van de aarde onder de kritische grens van twee graden Celsius te houden in vergelijking met het pre-industriële tijdperk. Naast het leggen van de basis voor een groot klimaatakkoord in Parijs in 2015, moet de klimaattop in Warschau ook ambitieuze klimaatdoelstellingen opleveren op de 'korte termijn' tot 2020.
Er moet nog veel gebeuren om de opwarming van de aarde onder de kritische grens van 2°C te houden in vergelijking met het pre-industriële tijdperkCAN en Germanwatch