Vrijdag 14/05/2021

Rusland

België wijst één Russische diplomaat uit: "Blaffen maar niet durven bijten"

Charles Michel schudt de hand van Vladimir Poetin, eind januari.  Beeld BELGA
Charles Michel schudt de hand van Vladimir Poetin, eind januari.Beeld BELGA

Ons land volgt het voorbeeld van zowat alle Europese landen en wijst één Russische diplomaat uit. Hoe moeten we die beslissing nu interpreteren? "Een krachtig signaal", volgens de politiek. "Blaffen zonder bijten", volgens critici.

België zal één Russische diplomaat het land uitzetten. Dat besliste de regering op het kernkabinet. Het doet dat als reactie op de gifgasaanval op de voormalige Russische spion Sergej Skripal en diens dochter, in de Britse stad Salisbury. Volgens Brits premier Theresa May is Rusland verantwoordelijk voor die poging tot moord.

De Russische diplomaat die ons land uitzet, zijn identiteit is niet gekend, krijgt 48 uur de tijd om het land te verlaten. Eerder besliste de NAVO al om zeven diplomaten niet langer een accreditatie te geven. Ook zij zullen ons land moeten verlaten. In totaal verblijven 227 Russen met een diplomatiek paspoort op Belgisch grondgebied. 103 van hen verzorgen de bilaterale contacten tussen ons land en Rusland. Nog eens 98 werken in en rond de Europese Unie, de rest voor de NAVO.

Wel blijft premier Charles Michel (MR) "pleiten voor een open en franke dialoog met Rusland over onderwerpen van gemeenschappelijk belang." Michel verwijst daarbij naar zijn eerdere bezoek aan het land en de ontmoeting met Russisch president Vladimir Poetin.

"We kunnen dit alleen maar betreuren", zegt Alexander Tokovinine, de Russische ambassadeur in Brussel op de Franstalige radiozender La Première. "Rusland zal hierop reageren", geeft hij aan, zonder details te geven. Volgens Tokovinine heeft Rusland "niets te maken met de Skripal-zaak".

Europa

Met de beslissing volgt ons land het voorbeeld van de twintig Europese landen die maandag Russische diplomaten het land uitzetten. Ook de Verenigde Staten, Canada en Australië deden dat al. In totaal werden wereldwijd 115 diplomaten terug richting Rusland gestuurd. Ons land was dinsdag dan ook zowat het enige Europese land dat nog geen Russische diplomaten had uitgewezen.

Meer zelfs, op de Europese top vorige week was premier Michel de enige die op de rem ging staan om Russische diplomaten verbonden aan de Europese Unie uit te wijzen. Dat werd Michel niet in dank afgenomen in de Wetstraat. Binnen de regering drongen de Vlaamse partijen aan op een vorm van Europese solidariteit door zelf Russische diplomaten uit te zetten. Michel reageerde altijd dat hij de diplomatieke lijnen met Rusland wilde openhouden.

Ook het feit dat wij slechts vijftien mensen met diplomatiek paspoort in Rusland hebben, speelde mee. Waarschijnlijk beslist Rusland nu immers ook om Belgische diplomaten het land uit te wijzen. Stel dat we veel Russische diplomaten hadden uitgewezen, dan zou België geen diplomaten meer hebben gehad in het land. Meteen zouden ook alle toenaderingspogingen van Michel teniet zijn gedaan. De uiteindelijke beslissing om slechts één diplomaat uit te wijzen moet dan ook als een klassiek Belgisch compromis worden gezien.

'Stap in de slechte richting'

Binnen de regering spreekt men over een "krachtig signaal", al is niet iedereen het daarmee eens. "Dat zijn van die diplomatieke geplogenheden om zogenaamd een signaal te geven", reageert oud-VRT-journalist Johan Depoortere op de vraag hoe we dit moeten interpreteren. "Maar de betekenis ontgaat me toch ook. Dit is eerder willen blaffen, maar niet durven bijten."

"Kijk, wat gebeurde in Salisbury is schandalig. Maar dit is een stap in de foute richting", zegt hij. "Het draagt bij tot het klimaat dat sowieso al niet goed meer is, richting een nieuwe Koude Oorlog." Ook professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen) ziet dit als pure symboolpolitiek. "Blijkbaar was de politieke druk om onze buurlanden te volgen te groot geworden", zegt hij.

Volgens Criekemans had ons land beter het onderzoek van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) afgewacht. Ook binnen de Europese Unie zijn de meningen nog altijd verdeeld. Sommige EU-ambassadeurs wijzen erop dat de Russische verantwoordelijkheid nog steeds niet bewezen is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234