Dinsdag 14/07/2020

Economie

België werkt internationale achterstand weg in onderzoek en ontwikkeling

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits (CD&V).Beeld Photo News

België hinkt niet langer achterop op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en werkt de achterstand weg ten aanzien van de belangrijkste Europese handelspartners, Japan en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) over de investeringsintenties van de verschillende overheden tussen 2009 en 2019.

Belspo analyseerde de budgettaire overheidskredieten voor O&O van alle overheden in ons land tussen 2009 en 2019. Het gaat daarbij om de intenties van die overheden om te investeren in onderzoek en ontwikkeling, en dus nog niet de daadwerkelijke uitgaven. 

Uit de cijfers blijkt dat ons land de achterstand op de vier belangrijkste Europese handelspartners – Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – plus de VS en Japan stilaan wegwerkt. In 2018, het laatste jaar waarvoor de definitieve begrotingscijfers beschikbaar zijn bij Belspo, eindigde België (met 0,63 procent van het bbp) op dat vlak boven het Verenigd Koninkrijk (0,56 procent) en Frankrijk (0,59 procent). “En dan houdt deze vergelijking nog geen rekening met de fiscale ondersteuning van het onderzoek dat in België zeer belangrijk is geworden”, merkt Belspo nog op.

In totaal realiseerden alle Belgische overheden samen tussen 2009 en 2019 een stijging van budgettaire overheidskredieten voor O&O van 42,2 procent in lopende prijzen. In constante prijzen komt dat overeen met een toename van 21,5 procent. “Dit is toe te schrijven aan de exponentiële groei van de laatste jaren bij de Vlaamse overheid”, legt Belspo uit.

De Vlaamse overheid blijft de belangrijkste openbare investeerder in onderzoek en ontwikkeling, met bijna 60 procent van de totale budgettaire overheidskredieten in 2019. In 2009 was dat nog bijna 50 procent. Het aandeel van de federale overheid bedraagt 18 procent. De aandelen van de andere regionale overheden blijven relatief gezien op hetzelfde niveau als in 2017.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits (CD&V) stelt in een reactie dat O&O de komende jaren voor Vlaanderen belangrijk zal blijven. “In 2020 investeren we ruim 2,4 miljard euro in O&O. We verhogen jaarlijks onze middelen voor O&O zodat tegen 2024 er jaarlijks 250 miljoen euro extra wordt geïnvesteerd.” Daarnaast komt er deze legislatuur nog 195 miljoen euro bij voor onderzoeksinfrastructuur.

“Het is onder andere met innovatie dat we de huidige crisis kunnen overwinnen”, aldus Crevits. De minister wijst erop dat steeds meer bedrijven, ook tijdens de huidige crisis door het coronavirus, een beroep doen op de innovatiesubsidies. Tussen 16 maart en 27 april zijn zo 84 aanvragen ingediend voor onderzoek- en ontwikkelingsprojecten. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 49. Voor de kmo-groeisubsidie zijn er tussen 16 maart en 27 april dan weer 94 aanvragen ingediend, tegenover 53 in 2019. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234