Zaterdag 25/01/2020

België wereldtop in bestrijding van ongelijkheid

België is een wereldwijde voortrekker op het vlak van bestrijden van ongelijkheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Oxfam en Development Finance International. Alleen Zweden doet nog meer inspanningen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen.

"Ongelijkheid is niet onvermijdbaar. Het is het directe gevolg van de beleidskeuze van een overheid." Die conclusie trekken Oxfam en Development Finance International (DFI) nadat ze het afgelopen jaar 152 landen tegen het licht hielden - al dateren de meeste gegevens van voor 2014. Wat ze wilden weten: welke inspanningen doen al die landen om de kloof tussen arm en rijk te dichten? Ze letten daarbij op drie belangrijke elementen: hoeveel geeft het land uit aan onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid? Is er een progressief belastingsysteem? En doet het land inspanningen om de ongelijkheid op de arbeidsmarkt weg te werken?

Op basis van die gegevens stelden de organisaties een index op, de 'commitment to reducing inequality index'. En daarin prijkt België helemaal bovenaan het lijstje, net onder Zweden. Japan is het enige niet-West-Europese land in de top 10.

Helemaal onderaan de ranglijst bengelt Nigeria, voorafgegaan door Bahrein en Myanmar. Maar rijke landen lopen niet per definitie voorop in de strijd: Zuid-Afrika, beduidend minder vermogend dan de VS, staat met een 21ste plek twee plaatsen hoger gerangschikt. Hoewel het land arm is, levert het wel grote inspanningen om de kloof te dichten. In de VS daarentegen is onderwijs voor de allerarmsten nauwelijks bereikbaar en spelen vakbonden nauwelijks een rol van betekenis op de arbeidsmarkt.

Uitzondering

Ides Nicaise, professor aan het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven, is niet erg verbaasd door het positieve resultaat voor België. "Wereldwijd neemt de ongelijkheid al ruim 30 jaar toe. Maar in België blijft die kloof intussen al meer dan 10 jaar stabiel. We zijn daarmee zelfs op Europees niveau een uitzondering."

Dat België, met zijn stevig uitgebouwde sociale zekerheid, goed scoort voor sociale uitgaven is niet verwonderlijk. Dat we het goed doen op het vlak van belastingen is dat al wat meer. Al geeft Oxfam duidelijk aan met een voetnoot dat we die plek enkel en alleen te danken hebben aan ons progressieve belastingstelsel. Want, schrijven ze: België staat wél bekend als een belastingparadijs voor bedrijven en ook dat is een belangrijk element in de strijd tegen ongelijkheid. Alleen zijn de resultaten voor dat onderzoek pas voorzien voor dit najaar, wanneer het definitieve rapport uitkomt.

Precies omdat het nog op die resultaten wilde wachten, wenst Oxfam België nog geen commentaar te geven. "Maar dat zou België weleens een paar tonen lager kunnen doen zingen", vermoedt Nicaise.

Toch niet zo positief?

Voor de strijd tegen ongelijkheid op de arbeidsmarkt keken Oxfam en DFI naar de rol die vakbonden spelen, de wetgeving over vrouwen op de arbeidsmarkt, het minimumloon en het bbp per inwoner. Een vreemde keuze, vindt arbeidsmarkteconoom Stijn Baert (UGent). "België scoort goed, precies dankzij deze parameters. Maar ze zeggen bijzonder weinig over de echte ongelijkheid op onze arbeidsmarkt. Mocht er gekeken worden naar de werkloosheid van etnische minderheden, of de schooluitval van jongeren van vreemde origine, het beeld zou heel wat minder positief zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234