België weigert voor tweede maal overlevering ETA-verdachte aan Spanje
Het Belgische gerecht weigert voor de tweede maal om ETA-verdachte Maria Natividad Jauregui Espina aan Spanje over te leveren. Volgens het Spaanse gerecht was de 58-jarige vrouw tussen januari en juli 1981 lid van het 'Viczaya-commando' van de ETA en pleegde ze aanslagen waarbij zes doden vielen.
In 2013 werd een Europees aanhoudingsbevel (EAB), uitgeschreven door Spanje, al niet-uitvoerbaar verklaard en de Gentse raadkamer en kamer van inbeschuldigingstelling hebben nu hetzelfde gedaan met een tweede Spaans EAB. Woensdag buigt het Hof van Cassatie zich over de zaak.
Maria Natividad Jauregui Espina zou minstens vanaf 1978 deel uitgemaakt hebben van de Baskische terreurorganisatie ETA en daarin de schuilnaam 'Pepona' gedragen hebben. Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou ze eerst lid geweest zijn van het 'Ixkulin-commando', dat opgericht werd in 1978 en twee aanslagen pleegde tegen de Spaanse politie en de Guardia Civil.
Vizcaya-commando
Vanaf december 1978 zou Pepona dan deel zijn gaan uitmaken van het 'Vizcaya-commando' en het was als lid van dat commando dat ze tussen januari en juli 1981 betrokken zou geweest zijn bij aanslagen die het leven kostten aan zes mensen en waarbij verschillende andere personen gewond raakten.
Zo zou ze in maart 1981 in Bilbao betrokken geweest zijn bij de moord op een adjunct-commissaris van de politie, die met een nekschot werd gedood. Samen met een ander ETA-lid, haar latere partner José Antonio Borde Gaztelumendi, zou ze enkele dagen later ook een luitenant-kolonel van het leger in de rug geschoten hebben toen die een kerkdienst in Bilbao verliet.
In april 1981 zou het 'Vizcaya-commando' een politie-konvooi aangevallen hebben en daarbij één politieagent gedood en twee andere verwond hebben, en in mei 1981 zou hetzelfde commando in Bilbao een bom hebben laten ontploffen toen een patrouille van de Guardia Civil voorbijkwam. Die explosie kostte het leven aan twee mensen. In juni van dat jaar zouden Pepona en haar kompanen ook nog het vuur geopend hebben op een andere patrouille van de Guardia Civil, waarbij ook verschillende gewonden vielen.
Frankrijk - Mexico - Gent
In 1984 vluchtte de vrouw naar Frankrijk, waar ze vier jaar verbleef alvorens koers te zetten naar Mexico. Daar opende ze samen met José Antonio Borde Gaztelumendi een Baskisch restaurant maar toen haar partner in 2002 opgepakt werd en aan Spanje werd uitgeleverd, verhuisde Maria Natividad Jauregui naar België. In Gent bouwde ze een succesvolle carrière uit als kokkin, tot ze in oktober 2013 werd opgepakt op basis van een Europees aanhoudingsbevel dat Spanje in 2004 tegen haar had uitgeschreven.
De Gentse raadkamer verklaarde het EAB uitvoerbaar maar de Gentse KI besliste dat het uitleveringsverzoek niet uitvoerbaar was omdat er gevaar bestond dat Maria Natividad Jauregui slachtoffer zou worden van mensenrechtenschendingen en mogelijk zou gefolterd worden. Het Hof van Cassatie verbrak dat arrest van de KI in november 2013 niet, zodat de vrouw vrijkwam.
In augustus 2015 vaardigde de Spaanse Audiencia Nacional, onder druk van de slachtoffers van het 'commando-Vizcaya', een nieuw EAB uit, waarin ze het gevaar op mensenrechtenschendingen weerlegde. Dat EAB is nu zowel door de Gentse raadkamer als de Gentse KI niet-uitvoerbaar verklaard. Het federaal parket heeft daartegen cassatieberoep ingesteld en het Hof van Cassatie moet zich later vandaag over het dossier buigen.
undefined