Dinsdag 28/09/2021

België volgt Zweden in verbod zeugenbox

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Vandaag overhandigen de Europese dierenrechtenorganisaties 660.000 handtekeningen aan de EU-raad van landbouwministers in Luxemburg. De dierenrechtenorganisaties onderstrepen daarmee dat ze de maatregelen die Europa wil nemen tegen het leed dat aan varkens wordt toegebracht in de intensieve varkenshouderij, versneld willen zien doorgevoerd.

Het Europees Parlement stemde afgelopen donderdag een Zweeds voorstel dat een eind moet maken aan het houden van zeugen in de zogenaamde zeugenbox. Zeugen worden gedurende de dracht zo'n 4,5 maanden lang opgesloten in een metalen kooi van 70 centimeter breed op 2 meter lang. In de kooi kunnen ze enkel rechtop staan en liggen, maar niet draaien. Volgens de bio-industrie moeten die boxen verhinderen dat zeugen op hun biggen gaan liggen, maar Ann de Greef van Gaia ontkent dat. "De zeugenboxen worden enkel gebruikt om drachtige zeugen op te sluiten. Drachtige zeugen hebben geen biggen. Zeven dagen voor ze moeten werpen, gaan de zeugen naar een kraamhok. Maar daar zegt het Europese voorstel niets over."

In het Europese compromis wordt het verbod op zeugenboxen van kracht in 2012, wat volgens Gaia veel te laat is. In Groot-Brittannië en Zweden zijn zeugenboxen al lang verboden en in Nederland en Finland worden de boxen respectievelijk vanaf 2008 en 2006 verboden. België is van plan het Europese compromis te volgen en dus in te stemmen met een verbod in 2012, en voor nieuwe bedrijven in 2006. Gaia hoopt daarna actie te voeren om ook in België het verbod versneld te laten doorvoeren. Op het kabinet van de voor dierenwelzijn bevoegde minister Aelvoet zegt men te zullen wachten tot na het Belgische voorzitterschap van Europa. "Daarna valt het landbouwbeleid ook niet meer onder Gabriëls, maar onder Dua en Happart. Dan kunnen we zien of een vervroeging van het verbod bespreekbaar is", zegt de woordvoerder.

Het Europese voorstel regelt verder meer ruimte voor mestvarkens en het gebruik van stro in varkensstallen. Bovendien zal het knippen van staarten, tanden en teelballen zonder verdoving nog slechts toegelaten zijn bij biggen beneden de 7 dagen. Volgens Gaia verandert dat weinig aan het lot van de varkens omdat ze nu "ook al voor die leeftijd verminkt worden." Gaia is wel gelukkig met het voorstel van minister Aelvoet om een werkgroep op te richten die een mogelijk verbod op castratie bij varkens moet onderzoeken. België zou daarin een strenger standpunt kunnen innemen dan de Europese Unie. Gisteren overhandigde Gaia overigens meer dan 20.000 handtekeningen tegen het varkensleed aan minister Aelvoet. Volgens Gaia staat in zeven EU-lidstaten waar een enquête werd gehouden over varkenswelzijn, 84 procent van de bevolking achter een verbod op zeugenboxen.

'Twintigduizend handtekeningen tegen varkensleed'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234