Donderdag 27/02/2020

België verliest twee zetels in Europees parlement

Beeld UNKNOWN

De constitutionele commissie van het Europees Parlement (EP) heeft de zetelverdeling in het EP voor de periode 2009-2014 goedgekeurd. Van de 25 leden stemden er 17 voor.

Volgens dit voorstel zal België in 2009 slechts 22 europarlementariërs tellen in plaats van 24. Volgende week moet de plenaire zitting zich uitspreken, en op 18 oktober is het de beurt aan de regeringsleiders.

Op 18 oktober proberen de regeringsleiders een akkoord over het nieuwe EU-verdrag te vinden. Dat vereist een vergelijk over de zetelverdeling in het parlement. Daarover stelt het ontwerpverdrag dat het maximaal 750 zitjes mag tellen, dat het grootste land maximaal 96 zetels en de kleinsten ten minste 6 zetels moeten hebben en dat de verdeling het principe van de "proportionele degressiviteit" moet respecteren.

Het EP kreeg de opdracht om tegen de top van 18 oktober een concreet voorstel te formuleren. Na uren palaveren kregen de rapporteurs Alain Lamassoure en Adrian Severin het groen licht van de bevoegde parlementscommissie. Volgens dat voorstel zal België in 2009 22 in plaats van 24 zetels krijgen.

In vergelijking met de huidige situatie zullen de meeste lidstaten zetels verliezen. Alleen Oostenrijk, Slovenië en Malta krijgen er een zitje bij. Spanje, Bulgarije, Estland, Cyprus en Luxemburg behouden hun score, terwijl al de anderen zetels inleveren. Op dit ogenblik telt het EP 785 zetels, vanaf 2009 zouden er dat slechts 750 zijn.

Op de Europese Raad tekenen zich alvast twee probleemlanden af: Italië, dat voor het eerst minder zetels dan Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zal tellen, maar ook Polen. In het voorstel van Lamassoure-Severin telt Polen 51 zitjes. Dat zijn er 3 minder dan Spanje en voor de Kaczinksky's wordt dat moeilijk om slikken. Ook al omdat er enkele dagen na de Europese top parlementsverkiezingen in Polen zijn.

Indien Kroatië tussen 2009 en 2014 lid van de Unie wordt, zal het aantal zetels in het EP tijdelijk boven het plafond van de 750 uitkomen. Tegen 2014 zou er dan een akkoord over een nieuwe zetelverdeling moeten komen, zodat de 12 Kroatische zitjes binnen de 750 worden verdeeld. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234