Zondag 23/02/2020

Congo

België verhoogt humanitair budget voor Congo naar 25 miljoen euro

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) trekt het humanitair budget voor de Democratische Republiek Congo dit jaar op, van 17 miljoen euro vorig jaar naar 25 miljoen euro. Dat kondigde de minister aan in Genève, waar voor de eerste keer een donorconferentie voor het Centraal-Afrikaanse land plaatsvond.

De humanitaire noden zijn er enorm, maar de Congolese autoriteiten zijn niet afgezakt naar Zwitserland: in Kinshasa klinkt het dat de ernst van de situatie overdreven wordt. De Croo noemt de Congolese afwezigheid "onbegrijpelijk". "We zullen het menselijk lijden pas kunnen beëindigen als de Congolese leiders deze crisis serieus nemen", zei hij in zijn toespraak.

Met de verhoging wil de regering internationaal een signaal geven, en andere landen vragen ook meer inspanningen te doen. Daarnaast moet de verhoging ook een nieuwe uiting zijn van de Belgische solidariteit met de Congolese bevolking.

Vluchtelingenstroom

Meer dan 13 miljoen Congolezen verkeren vandaag immers in humanitaire nood. Met 4,5 miljoen burgers op de vlucht in eigen land telt Congo het meest aantal ontheemden op heel het continent, wereldwijd moet het enkel Syrië laten voorgaan. Het zware geweld in verschillende streken is de grootste oorzaak voor de vluchtelingenstroom. Er wordt gevreesd voor 7 miljoen ontheemden tegen eind dit jaar, als die conflicten niet stabiliseren.

Bovenop zware humanitaire noden, onder meer op het vlak van hygiëne, onderwijs en gezondheidszorg, kampt het land ook met de grootste cholera-epidemie in zijn geschiedenis. Er is ook sprake van een uitbraak van polio.

Onrechtstreekse hulp

Behalve de 25 miljoen euro die rechtstreeks naar projecten in Congo gaat, wordt ook de onrechtstreekse hulp verhoogd. De Belgische bijdrage aan de financiering van humanitaire partnerorganisaties en humanitaire donorfondsen wordt verhoogd tot 90 miljoen euro, een stijging met 10 procent. Al deze organisaties zijn ook in Congo actief.

In een interview met Jeune Afrique vuurde de Congolese minister van Buitenlandse Zaken donderdagavond een nieuw schot voor de boeg richting, vooral, België. Ngo's die het Belgische geld aannemen, zouden een verbod krijgen om in Congo te werken. Het toont nog maar eens aan dat de relaties tussen Congo en België, en de rest van de internationale gemeenschap, nog lang niet genormaliseerd zijn.

De Croo richtte zijn laatste woord tot de Congolezen zelf. "Weet dat u niet alleen bent, weet dat we, de internationale gemeenschap en België, aan uw kant blijven staan." De vicepremier verwees onder meer naar het fameuze artikel 15 van de Congolese grondwet. Dat artikel bestaat niet echt, maar zegt dat de bevolking zijn plan moet trekken om te overleven. "Uw vindingrijkheid en veerkracht zijn legendarisch geworden", aldus De Croo. "Maar in de huidige crisis volstaat zelfs artikel 15 niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234