Woensdag 26/01/2022

België veiliger maar racistischer

Terwijl het aantal criminele feiten in 2014 met bijna 4 procent is gedaald, kwamen er wel een kwart meer klachten over racisme en xenofobie. Toenemende radicalisering bij sommige moslims botst met het stijgende superioriteitsgevoel van een groep blanke Belgen, geeft politicoloog en migratie-expert Bilal Benyaich aan.

België wordt veiliger: het aantal geregistreerde criminele feiten is vorig jaar opnieuw met 3,7 procent gedaald. Een trend die zich ook in de eerste maanden van 2015 heeft doorgezet, zo meldt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bij de voorstelling van de criminaliteitsstatistieken van de federale politie. "Blauw op straat werkt", concludeert Jambon, die de agenten door een hervorming nog efficiënter wil inzetten.

Louter goed nieuws, lijkt het, maar schijn bedriegt. Want tegelijkertijd nam het aantal incidenten rond racisme en xenofobie fors toe. In 2014 werden 1.036 feiten geregistreerd, ruim een kwart meer dan het jaar ervoor. In werkelijkheid zal dat cijfer nog een stuk hoger liggen, aangezien lang niet elk slachtoffer aangifte wil of durft te doen.

Aantrekkingskracht IS

Een nog sterkere toename valt te noteren bij feiten rond terrorisme als gevolg van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waarbij met name de aantrekkingskracht van Islamitische Staat (IS) een grote rol speelt. Zo werden er vorig jaar 138 dossiers voor lidmaatschap van een terroristische groep geopend, een verdubbeling ten opzichte van 2013. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om vertrekkende Syrië-strijders.

Politicoloog en integratie-expert Bilal Benyaich (Itinera Institute) brengt racisme en terrorisme met elkaar in verband. "Beide feiten hebben impact op elkaar. We zien in de maatschappij een toenemende polarisering, met fundamentalisme aan de ene en moslimhaat aan de andere kant. Ze bestonden al los van elkaar, maar voeden en versterken elkaar nu. Er zijn ongetwijfeld meer racistische incidenten door het toenemende jihadisme, net zoals meer jonge moslims salafiseren door xenofobe ervaringen."

Horrorbeeld

De gebeurtenissen in het Midden-Oosten spelen daarbij een grote rol, geeft ook Benyaich aan. "Waar sommige jonge moslims IS als voorbeeld nemen, is dit uitgegroeid tot het horrorbeeld van gematigde moslims alsook blanke Belgen, wat hun blik op de islam beïnvloedt. "Er hangt sterker dan ooit een xenofoob en islamistisch parfum boven Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Wij zijn daarin niet uniek: we zien het nog sterker in Duitsland en Denemarken. Ook daar wordt het vijandbeeld van beide groepen gevoed en ontstaan incidenten."

Volgens Benyaich blijft de problematiek zwaar onderschat. "Er moet meer aandacht komen voor het superioriteitsdenken van een bepaalde groep blanken en de islamisering door middel van salafisme van jonge Belgen, al zijn het twee maatschappelijke grondstromen die je niet zomaar kunt uitroeien. Dat is een taak voor de politiek, maar ook voor het middenveld en de gehele samenleving. Als er geen coherent totaalbeleid komt, dan vrees ik dat beide groepen binnen vijf à tien jaar tegenover elkaar komen te staan met georganiseerd geweld tot gevolg."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234