Dinsdag 19/01/2021

België trekt 150 miljoen euro uit voor arme landen

Beeld UNKNOWN

België trekt tussen 2010 en 2012 elk jaar 50 miljoen euro uit voor de dringende strijd tegen de klimaatverandering in ontwikkelingslanden. Dat heeft premier Yves Leterme gezegd na afloop van de Europese top. "Voor ons land is dat een haalbaar bedrag en een faire bijdrage om van Kopenhagen een succes te maken", zei hij.

De Europese leiders kwamen overeen om de komende drie jaar meer dan 7 miljard euro op tafel te leggen voor het fast track-programma voor de ontwikkelingslanden. In 2010, 2011 en 2012 gaat het telkens om 2,4 miljard euro. De lidstaten zijn niet verplicht hun steentje bij te dragen en het zag er dan ook lange tijd naar uit zag dat enkele landen - waaronder Polen - helemaal geen geld zouden uittrekken.

Uiteindelijk blijken alle landen nu toch bereid geld in het hulpprogramma te stoppen, wat door Leterme als "zeer positief" wordt bestempeld. Ook de Zweedse EU-voorzitter Fredrik Reinfeldt is blij met die gezamenlijke inspanning. De grootste bijdragen komen van Groot-Britannië en Frankrijk, die respectievelijk jaarlijks 553 en 420 miljoen euro vrijmaken.

50 miljoen
Leterme heeft op de top toegezegd dat België drie jaar lang 50 miljoen euro uittrekt. Op vragen waar dat geld vandaan moet komen, antwoordde de premier dat hij daarover contact zal nemen met zijn collega's in de federale regering, maar dat het wat hem betreft "evident lijkt dat dat minstens voor een deel door de Belgische begroting wordt gedragen". Hij sluit met andere woorden niet uit dat voor de bijdrage het budget voor ontwikkelingssamenwerking (deels) wordt aangesproken.

Ook Reinfeldt liet zich ontvallen dat het Europese geld "new money and old money" zal zijn. Leterme merkte terloops op dat in België de financiële middelen voor ontwikkelingssamenwerking "nog nooit zo groot" zijn geweest.

Kopenhagen
De totale Europese bijdrage kan op de klimaattop in Kopenhagen nog verhoogd worden, maar dat zal afhangen van de inspanningen die andere landen bereid zijn te leveren. Leterme: "Europa heeft hier getoond dat het consequent is en dat het er alles aan doet om van Kopenhagen een succes te maken". Volgende week donderdag komen de Europese leiders in de Deense hoofdstad nog eens bij elkaar om een laatste maal de violen te stemmen - de top gaat dan in principe zijn twee laatste dagen in - en om Reinfeldt het mandaat te geven om als woordvoerder van de EU-lidstaten op te treden.

Ook het bod van de EU om haar CO2-reductie op te trekken van 20 naar 30 procent tegen 2020 ligt nog "onverkort" op tafel, zei Leterme. "Het is een drukkingsmiddel op andere groepen om hun deel te leveren. De Europese Unie wil haar inspanningen verhogen en doet een oproep naar iedereen op deze planeet om een inspanning te doen." Fredrik Reinfeldt zei wel in Kopenhagen de nodige "flexibiliteit" aan de dag te zullen leggen.

Burgers
In België moeten de burgers beseffen dat ook van hen iets verwacht wordt, liet Leterme verstaan. "Er is een groot maatschappelijk draagvlak om de uitstoot van CO2 met 30, of zelfs 40 procent te beperken, maar sommige delen van de publieke opinie leggen de link niet naar de inspanningen die de burgers dan zullen moeten leveren", klonk het. "Zo worden er nog inspanningen verwacht van de gezinnen en van de transportsector omdat er resultaten móéten geboekt worden." (belga/gb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234