Vrijdag 09/12/2022

België telt 133.000 dollarmiljonairs

2,9 procent van de 4,6 miljoen Belgische huishoudens hebben een financieel vermogen van omgerekend 1 miljoen dollar of meer. Dat blijkt uit een studie van Boston Consulting Group. Dat komt neer op ruim 133.000 gezinnen die zich dollarmiljonair mogen noemen.

Daarmee prijkt België op de twaalfde plaats op de wereldranglijst, rekening houdend met het bevolkingsaantal. Singapore, Qatar, Koeweit en Zwitserland hebben de meeste dollarmiljonairs. In Singapore gaat het zelfs om 17 procent van de gezinnen. In Zwitserland mag bijna een op de tien gezinnen (9,5 procent) zich dollarmiljonair noemen.

BCG bracht ook de superrijken in kaart, de gezinnen met minstens 100 miljoen dollar aan geld en beleggingen (vastgoed niet meegerekend). Zij lijken het minst last te hebben van de financiële crisis. Zulke gezinnen - met wat bankiers een 'ultrahoge nettowaarde' noemen - zagen wereldwijd hun financieel vermogen toenemen met 3,6 procent, terwijl de gemiddelde groei van alle andere segmenten slechts 1,7 procent bedroeg. Bij de superrijken zitten ook Belgen. Een selecte groep van 167 huishoudens in ons land bezit omgerekend meer dan 100 miljoen dollar.

Het volledig financieel vermogen in de wereld komt uit op een astronomisch cijfer van 122.800 miljard dollar. Het wereldwijde vermogen nam slechts met 1,9 procent toe, tegenover hogere groeicijfers in de twee jaren ervoor (9,6 en 6,8 procent). "De terugval is grotendeels te wijten aan de economische onzekerheid en haperende aandelenmarkten in ontwikkelde economieën", zegt BCG.

Verliezers

Het consultantbureau stelt dezelfde geografische trends vast als de voorbije jaren. De groei werd vooral aangedreven door snel groeiende economieën in de 'nieuwe wereld', terwijl de traditionele, volwassen economieën van de 'oude wereld' hun rijkdom zien afnemen. In Brazilië, Rusland, Indië en China nam het financieel vermogen van de gezinnen toe met 18,5 procent, terwijl Noord-Amerika (-0,9), West-Europa (-0,4) en Japan (-2,0) krimpcijfers noteerden. BCG verwacht dat het aantal miljonairs in China sterk zal blijven toenemen, wegens het grote aantal beursintroducties die in het land verwacht worden en door de vermogensopbouw bij ondernemers.

In België neemt de rijkdom wellicht trager toe. De Belgische gezinnen bezitten samen een slordige 900 miljard euro, waarvan een derde in aandelen, 27 procent in obligaties en 41 procent op bank- en spaarrekeningen of in cash. "We verwachten dat het Belgische gezinsvermogen in een matig tempo van 2 procent groei per jaar zal toenemen tot 2016, mits de markten herstellen", zegt BCG. Volgens die prognoses zal het financieel vermogen van de Belgische gezinnen over vier jaar de kaap van 1.000 miljard euro overschrijden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234