Donderdag 27/02/2020

België stevent af op politieke rel met Turkije

Een uitleveringsverzoek van Turkije aan België dreigt te ontaarden in een politiek machtsspel tussen beide landen. Vijf jaar geleden gebeurde hetzelfde met een Spaans verzoek tot uitlevering. Inzet van de zaak zijn, net als toen, vermeende terroristen die hier werden opgepakt.

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber/ Ayfer Erkul

Het Spaanse uitleveringsverzoek sloeg op een echtpaar dat lid zou zijn van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Het Turkse betreft een vrouw die zogezegd deel uitmaakt van DHKP-C. Die afkorting staat voor Revolutionair Nationaal Bevrijdingsfront. Deze extreem-linkse organisatie heette vroeger DEV-SOL. Het vermeende lid heet Fehriye Erdal (22). Turkije vraagt haar uitlevering omdat ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op drie industriëlen in Istanbul, begin 1996. De aanslag werd opgeëist door DHKP-C. Erdal werkte destijds in het gebouw waar de moorden plaatsvonden. Met haar toegangsbadge zou ze de moordenaars hebben binnengelaten.

De Turkse liep in september vorig jaar tegen de lamp in Duinbergen, een deelgemeente van Knokke. Dat gebeurde nadat het brandalarm was afgegaan in haar appartement. Brandweer en politie zagen de vrouw, geholpen door twee mannen, dozen op straat zetten die wapens, munitie en blanco identiteitsdocumenten bleken te bevatten. Het trio belandde in de cel op verdenking van verboden wapenbezit, diefstal, bendevorming en schriftvervalsing. Erdal bleek ingeschreven onder een valse naam. Haar werkelijke identiteit vernam het gerecht in oktober van Turkije. Daarop vroeg de vrouw politiek asiel aan. Het verzoek werd op 9 februari niet ontvankelijk verklaard door Vreemdelingenzaken. Tegen die beslissing tekende Erdal dringend beroep aan bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen. Dat kan zelf bepalen wanneer het een beslissing neemt.

Intussen beval de raadkamer van Brugge gisteren de voorwaardelijke vrijlating van Erdal. Het parket stak daar een stokje voor door beroep aan te tekenen. Hierdoor verhuist het dossier van Knokke naar de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent.

Bij dat onderzoeksgerecht ligt al een dossier van de Turkse. Het handelt over het internationale aanhoudingsbevel tegen haar. De KI buigt zich donderdag over de uitvoerbaarheid. Volgens de advocaat van Erdal, Raf Jespers, kan België onmogelijk gevolg geven aan het bevel omdat het werd uitgevaardigd door een uitzonderingsrechtbank. Hierdoor zijn Erdals kansen op een eerlijk proces nihil. Bovendien ontkent de vrouw elke betrokkenheid bij de moorden.

Tegelijk met het aanhoudingsbevel kan de KI volgens Jespers het uitleveringsverzoek toetsen. Ook dat kan naar zijn mening nooit worden ingewilligd . "Turkije beticht mijn cliënte van poging tot wijziging van het grondwettelijk systeem door geweld, een politiek misdrijf. Voor zulke misdrijven wordt nooit uitgeleverd. Dit misdrijf moet bovendien ook bestaan in het land waar de gezochte persoon werd aangehouden, wat hier niet het geval is. Voorts kent Turkije nog de doodstraf en werd een medeverdachte in de zaak in zijn cel vermoord door de maffia." Volgens de raadsman bestaat de kans dat Erdal hetzelfde overkomt als ze wordt uitgeleverd.

Of dat gebeurt, hangt af van de minister van Justitie. Hij beslist op basis van een geheim advies van de KI.

Parket tegen voorwaardelijke vrijlating Erdal, van wie Turkije uitlevering vraagt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234