Dinsdag 13/04/2021

Ontwikkelingshulp

België, steunpilaar van de VN

Kinderen wachten op een vaccinatie tegen mazelen in de Guineese hoofdstad Conakry. De VN kocht in 2014 voor zo'n 390 miljoen euro aan Belgische vaccinaties. Beeld © UNICEF Guinea
Kinderen wachten op een vaccinatie tegen mazelen in de Guineese hoofdstad Conakry. De VN kocht in 2014 voor zo'n 390 miljoen euro aan Belgische vaccinaties.Beeld © UNICEF Guinea

Waar kopen de Verenigde Naties hun goederen? Voor een groot deel in ons land, zo blijkt. Mede omdat we massaal veel vaccins leveren, doen slechts drie landen beter.

Wanneer een kind in Nepal of Congo een vaccinatiespuit van de VN krijgt, is de kans erg groot dat die in ons land is gefabriceerd. We zijn hofleverancier van inentingen aan Unicef, zo blijkt uit cijfers van minister van Ontwikkelings-samenwerking Alexander De Croo (Open Vld). Na India is België het land waar de VN de meeste vaccinaties aankopen. Goed voor zo'n 390 miljoen euro per jaar, of 30 procent van het totale aanbod.

null Beeld RV
Beeld RV

Lokaal kopen

In totaal besteedden de VN vorig jaar 623 miljoen euro in België, ook bijvoorbeeld aan noodtenten of medisch advies. Dat is bijna dubbel zoveel als wat België zelf bijdraagt aan de VN (320 miljoen). De cijfers zitten bovendien in stijgende lijn. Vorig jaar kochten de VN voor 28 procent meer aan in België dan in 2013. Of hoe ontwikkelingshulp ook onze eigen economie een boost kan geven.

Ons land moet daarmee enkel de VS, India en Afghanistan laten voorgaan. De VS zijn nu eenmaal een gigantische economie, net als India, waar bovendien de farma-industrie stevig floreert. De enige vreemde eend in de bijt is Afghanistan. De grote uitgaven in dat land zijn te verklaren door de aanwezigheid van verschillende VN-organisaties op het terrein.

De VN kiezen ervoor, net als andere hulporganisaties, om zo veel mogelijk goederen ter plaatse te kopen. Vroeger werden bijvoorbeeld voedselpakketten overgevlogen, nu kopen ze bij de Afghaanse boeren. In plaats van te kiezen voor efficiënte hulp op korte termijn willen de VN zo ook op een duurzame manier de lokale economie een stevige boost geven.

België bekleedt zijn topranking in de eerste plaats door de aanwezigheid van farmareus GlaxoSmithKline (GSK). De Britse multinational heeft zijn hoofdkwartier vaccinaties in Waals-Brabant. In Rixensart ligt bovendien de grootste productiefaciliteit ter wereld.

Aan Unicef levert het bedrijf vaccins tegen het rotavirus, polio en pneumokokken. In totaal voor 365 miljoen euro, of het gros van de Belgische leveringen. De medicijnen gaan in eerste plaats naar zwart Afrika en Zuid-Oost-Azië, met name Cambodja, Bhutan en Nepal.

"Voor ons zijn die vaccins inderdaad cruciaal", legt Joan Howe van Unicef uit. Van hun totale uitgaven van 2,9 miljard euro, gaat zowat 1,2 miljard naar inentingen. Ziektes voorkomen en zelfs helemaal uitroeien, zoals polio, is een topprioriteit. De organisatie bereikt er 40 procent van de kinderen over de hele wereld mee. "We leveren aan elk land dat ons de vraag stelt."

Knowhow en expertise

Waarom ze in België kopen? Omdat GSK kwaliteit levert. Dat is immers het belangrijkste criterium voor de organisatie. Alle leveranciers moeten voldoen aan de strenge voorwaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oplegt inzake veiligheid. Voorts is Unicef extreem open over zijn aankoopbeleid. Alle aan- en verkoopprijzen worden online gepubliceerd. Ook al gaat het hier om een goed doel, de farma-industrie is en blijft een harde miljardenbusiness.

De Croo is alvast erg tevreden met de resultaten: "België draagt niet enkel financieel bij aan de Verenigde Naties, maar we exporteren ook onze knowhow en wetenschappelijke expertise", zegt hij. "Deze cijfers bevestigen vooral de leidende positie van de Belgische farma-industrie op het vlak van de ontwikkeling van vaccins."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234