Zondag 31/05/2020

Strijd tegen terreur

België start overleg met Saudi-Arabië over Grote Moskee

Het hoofd van de Belgische diplomatie Dirk Achten en Ibrahim Al-Zaid, adviseur van het Saudische ministerie van Islamitische Zaken. Beeld RV SPA

Een Belgische delegatie heeft in Saudi-Arabië gesprekken opgestart over het stopzetten van de concessie van de Grote Moskee. Dat was een van de aanbevelingen van de aanslagencommissie. Maar de Saudi's benadrukten het belang van de Grote Moskee en boden aan om imams in ons land op te leiden in de strijd tegen terrorisme. 

Arabische media berichten over het bezoek van een Belgische delegatie aan Saudi-Arabië. Er zou onder andere een ontmoeting geweest zijn tussen Dirk Achten, het hoofd van de Belgische diplomatie, en Ibrahim Al-Zaid, adviseur van het Saudische ministerie van Islamitische Zaken. 

Volgens Arabische media ging het gesprek over extremisme, radicalisering en de religieuze instellingen in België. 

"Het ministerie van Islamitische Zaken heeft de Belgische delegatie zijn hulp aangeboden voor het opleiden van imams en predikers in Belgische moskeeën en islamitische centra", schrijft Arab News.  

Koning Boudewijn 

Vervolgens heeft Al-Zaid de historische banden tussen Saudi-Arabië en België benadrukt en het belang van het Islamitisch en Cultureel Centrum in Brussel, waar ook de Grote Moskee ligt. "Het ICC heeft een belangrijke rol gespeeld in het versterken van de relaties tussen beide koninkrijken", zei Al-Zaid.

De Grote Moskee was een geschenk van koning Boudewijn aan koning Faisal bin Abdoel Aziz als dank voor de financiële steun na de brand in het Brusselse warenhuis Innovation. 

Een Belgische delegatie met ook een medewerker van het coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse OCAD had ook een afspraak met Abdulkarim Al-Issa, het hoofd van de Muslim World League. Die organisatie financiert wereldwijd de bouw van moskeeën en heeft ook een zitje in de vzw achter de Grote Moskee.

Maar de afgelopen jaren kwam de Grote Moskee in opspraak als een broedhaard van extremisme. Via de moskee zou Saudi-Arabië het wahabisme verspreiden in ons land, een conservatieve stroming in de islam. De getuigenissen van ICC-voorzitter Momenah en imam Ndiaye in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen namen die twijfels niet weg.  

'Gevaar voor rechtsstaat'

Een van de belangrijkste aanbevelingen van de onderzoekscommissie was daarom het stopzetten van de concessie van de Grote Moskee "om redenen van openbaar nut". De moskee was volgens de commissie op termijn "een gevaar voor de democratische rechtsstaat".

Een van de manieren om die concessie stop te zetten is in onderling overleg, via diplomatiek overleg dus.

"De aanbevelingen van de onderzoekscommissie zijn toegelicht", zegt een woordvoerder van federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. "België wil meer transparantie in de geldstromen uit Saudi-Arabië naar België en heeft voorgesteld om onderhandelingen hierover op te starten."

Volgens Buitenlandse Zaken gaven de Saudische gesprekspartners aan open te staan voor een constructieve dialoog. Niet iedereen vindt dat de te volgen weg.

"Experts hebben die concessie onderzocht en stellen dat België ze eenzijdig kan opzeggen als de openbare orde in gevaar komt, bijvoorbeeld doordat ze er haatdragende islam prediken", zegt Meryame Kitir (sp.a), lid van de commissie 22/3. "De banden met Saudi-Arabië moeten doorbroken worden."

Het hoofd van de Belgische diplomatie Dirk Achten en Ibrahim Al-Zaid, adviseur van het Saudische ministerie van Islamitische Zaken. Beeld RV SPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234