Donderdag 28/01/2021

Klimaat

België spurt richting klimaattop

Beeld thinkstock

Na zes jaar bakkeleien, en zowat een maand voor de klimaattop in Parijs, is er een akkoord tussen de gewesten en de federale overheid over de verdeling van de lusten en de lasten van de klimaatdoelstellingen. Maar juich niet te snel: het verdrag over de reductie van broeikasgassen wacht ook nog op groen licht. Sinds 2012 nog maar.

Vandaag moet er meer duidelijkheid komen over het moeizaam bereikte klimaatakkoord tussen de drie gewesten en de federale overheid. Vrijdagnacht bleek er, na zes jaar onderhandelen, eindelijk overeenstemming over de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen. Het akkoord, waarvan de inhoud nog niet officieel gekend is, bepaalt onder meer de verdeling tussen Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de federale overheden over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, hernieuwbare energie, de verdeling van opbrengsten uit de verkoop van uitstootrechten en de bijdrage aan het internationale klimaatfonds.

De bevoegde ministers Marie-Christine Marghem (federaal), Joke Schauvliege (Vlaanderen), Paul Furlan (Wallonië) en Céline Fremault (Brussel) hebben het voorbije weekend hun respectievelijke regeringen ingelicht over het principeakkoord. Vandaag geven ze meer uitleg. Inmiddels lekten al enkele cijfers uit.

Meyrem Almaci.Beeld PHOTO_NEWS

Trein met vertraging

Meyrem Almaci (Groen) is dan ook voorzichtig. "Het is goed dat er een akkoord is, maar na zes jaar mocht het ook wel. Ons land riskeerde met rode kaken op de klimaattop in Parijs te staan. De uitvoering van het akkoord moet nu dus heel snel gebeuren. De federale en Vlaamse ministers moeten met concrete beleidsdaden komen. Na deze stap moeten de vier ministers verder tot een coherent klimaatbeleid komen. Alleen zo kan ons land van zijn reputatie als slechtste Europese leerling afkomen", zegt de Groen-voorzitster. "Eigenlijk is dit heel symbolisch voor deze regering. Het milieu is geen prioriteit, waardoor het altijd lastminute-oplossingen zijn, die dan op een drafje worden afgehaspeld. Dat komt de kwaliteit van de besluitvorming niet ten goede."

Ook de Bond Beter Leefmilieu hinkt op die gedachte: "Het Belgisch klimaatakkoord is zoals een trein met vertraging: goed dat het er is, maar wrang dat het zo lang moest duren."

Laten we wel wezen, zonder dat akkoord dreigde België een slecht figuur te slaan op de klimaattop in Parijs, die eind november van start gaat. Een recent rapport van het Europees Milieuagentschap situeert ons land nu al bij de vier slechtste leerlingen van de Europese klas om de doelstellingen te halen voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

Complex en tijdrovend

En op dat punt hebben we nog een verdrag te ratificeren. Het zogeheten amendement IJsland, een aanvulling op het Doha-akkoord van 2012 wacht nog op goedkeuring. De meeste landen hebben dit huiswerk al lang afgewerkt. Er zijn enkele landen die dat echter nog niet gedaan hebben en het is daar nu alle hens aan dek onder druk van Europa.

Het gaat over landen als Polen, Griekenland, Cyprus en Roemenië, maar dus ook België. Wegens het gemengde karakter van het verdrag zijn zowel Buitenlandse Zaken als het ministerie van Energie bevoegd. En moet het ook van de gewesten groen licht krijgen. Hermes Sanctorum (Groen): "Aangezien de drie gewesten én federaal het verdrag moeten ratificeren, is de Belgische procedure complex en tijdrovend. Maar hoe is het mogelijk dat men dat niet heeft voorzien?"

Alleen Brussel is rond met ratificatie. Vlaanderen en Wallonië zouden dat tegen eind oktober rond hebben. Waarna het nog langs de federale ministers én het federale parlement moet. Op het kabinet van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) klinkt het dat alles in de eerste week van november rond zou moeten geraken. Net voor de deadline dus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234