Maandag 21/06/2021

België sleept Chickfriend voor de rechter

null Beeld anp
Beeld anp

De Belgische staat stelt zich burgerlijke partij tegen de personen die de fraude hebben gepleegd die aan de oorsprong van de fipronilbesmetting in de eiersector zou liggen. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag, een goede bron bevestigt het nieuws. Ook is de federale regering het vandaag eens geraakt over tien concrete sociaaleconomische maatregelen om de getroffen bedrijven te helpen.

Onder meer in België en Nederland onderzoekt het gerecht hoe de insecticide fipronil in de eieren van legkippen terecht is kunnen komen. Een kleine maand nadat het nieuws daarover bekend is geraakt, is een vijftiental Europese landen rechtstreeks of onrechtstreeks door de besmetting getroffen. In Nederland zijn twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend opgepakt. Ze worden ervan verdacht fipronil te hebben gebruikt bij het ontluizen van kippenstallen.

In België blijven 21 kwekerijen bij wijze van voorzorgsmaatregel geblokkeerd door het Federaal Voedselagentschap (FAVV).

De bedrijfsloods van Chickfriend. Beeld AD/Ton Voermans
De bedrijfsloods van Chickfriend.Beeld AD/Ton Voermans

10 sociaaleconomische maatregelen

De federale regering zal onder meer een compensatiemechanisme uitwerken waarbij zowel de veroorzaakte kosten zouden kunnen worden vergoed als de vernietigde producten zouden kunnen worden terugbetaald.

De beslissing van de regering komt er na de installatievergadering van de taskforce rond de fipronilcrisis, die vorige week donderdag plaatsvond. Met de tien maatregelen komt de regering de getroffen bedrijven tegemoet, zeggen ministers van Landbouw en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR), van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) en van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vandaag.

Twee soorten
Er komt dus onder meer een schadeloosstelling voor de getroffen bedrijven. "Er worden twee soorten hulp overwogen", luidt het. "Enerzijds de vergoeding van de werkingskosten veroorzaakt door de crisis, anderzijds de activering van de FAVV-reserve voor vergoedingen ter compensatie van de inkomstenderving door de vernietiging van producten, of met andere woorden, de terugbetaling van vernietigde producten op forfaitaire basis."

Om dit compensatiemechanisme in te voeren, moet de wet waarmee het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen is opgericht, worden aangepast. Het zal namelijk het FAVV zijn dat de schadeloosstelling moet uitvoeren. In de wet zullen de interventievoorwaarden, de interventieplafonds, de categorieën van begunstigden en de procedure voor de toekenning van steun gedefinieerd worden.

Afbetalingsplan
De regering besliste ook dat er een afbetalingsplan van de werkgeversbijdragen beschikbaar wordt gemaakt, net als een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van verhogingen en intresten als die werkgeversbijdragen te laat worden betaald en 'betalingsfaciliteiten' op het vlak van bedrijfsvoorheffing en btw. Het gaat om een vrijstelling van nalatigheidsintresten en uitstel van geldboetes wegens niet-betaling of laattijdige betaling. De voorwaarde is wel dat de bedrijven bij de FOD Financiën kunnen bewijzen dat ze precies door de fipronilcrisis financiële problemen ondervinden.

Dat er in de pluimveebedrijven en de voedingsindustrie een beroep zal kunnen worden gedaan op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, maakte minister Peeters vorige week al bekend. Zelfstandigen die in de pluimvee, de voedings- of de handelssector werken, zullen bovendien de mogelijkheid krijgen de betaling van hun sociale bijdragen voor het derde en vierde kwartaal 2017 met een jaar uit te stellen. Om die dossiers snel en eenvormig te kunnen behandelen, zullen ze worden gegroepeerd, terwijl de sociale bijdragen zelf kunnen worden verlaagd door een erkenning als 'sector in crisis'.

Minister van Landbouw Denis Ducarme. Beeld belga
Minister van Landbouw Denis Ducarme.Beeld belga

Goodwill bankensector
In het Vlaams Parlement maakte Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) vanochtend al bekend dat haar collega-minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) met de banksector zal samenzitten om te bekijken hoe de nodige "goodwill" kan worden gecreëerd tegenover de getroffen Vlaamse bedrijven, zoals ook bij de Ruslandcrisis het geval was. Ook de federale regering klopt bij de financiële sector aan. Die zal "in overleg met de regering" en "indien nodig" de kredieten aanpassen die werden toegekend aan de bedrijven die nu schade hebben geleden door de fipronilcrisis.

Tot slot worden de diensten van het FAVV versterkt die de getroffen actoren uit de voedselketen van informatie moeten voorzien. Dat zal gebeuren door een tijdelijke herschikking van personeelsleden die momenteel aan de slag zijn bij de lokale controle-eenheden van het FAVV.

De maatregelen die de federale regering nu is overeengekomen, zullen morgen ongetwijfeld ook besproken worden tijdens de vergadering van de taskforce in de ambstwoning van premier Charles Michel. Die vergadering gaat om 10 uur van start. Vlaams minister Schauvliege zei vandaag dat ze er zal pleiten voor een betere informatiedoorstroming bij crisissen en een tussenkomst van het Sanitair Fonds van de veesector, maar ook voor een eventuele activering van het Europese crisisfonds.

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege. Beeld photo_news
Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege.Beeld photo_news
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234