Zaterdag 21/09/2019

België plugt in bij de buren

De Nederlandse energiebedrijven Essent en Delta willen de Belgische stroomvoorziening helpen verzekeren in ruil voor subsidies. Hun gascentrales vlak bij de grens kunnen daarvoor op ons net aangesloten worden. 'We er hebben allebei voordeel bij.'

Waarom hebben we Nederlandse centrales nodig?

Ons land kampt met een stroombevoorradingsprobleem. Door de moeilijkheden met de 'scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2, die samen goed zijn voor de elektriciteitsvoorziening van zowat 1,2 miljoen huishoudens, dreigen we komende winter stroompannes te krijgen. Bovendien sluiten volgend jaar ook de twee oudste kerncentrales Doel 1 en Doel 2, waardoor de situatie er zeker niet makkelijker op wordt in de toekomst.

Wat hebben de Nederlanders hierbij te winnen?

In het noodplan van ontslagnemend staatssecretaris van Energie Melchior Wathelet (cdH) staat onder meer de aanleg van een 'strategische reserve' van gascentrales. Die reserve moet ingezet worden op de meest precaire momenten tijdens koude winterdagen. De uitbaters van die strategische centrales krijgen een vergoeding die de vaste kosten helemaal dekt. Daarnaast komt er een beperkte winstmarge. RWE, het moederbedrijf van Essent, maakt nu officieel bekend dat het meedoet aan de aanbesteding die de Belgische overheid heeft uitgeschreven.

Het energiebedrijf wil zijn gasgestookte Clauscentrale in Maasbracht voor zes jaar beschikbaar stellen. "We zijn al langer voorstander van een grensoverschrijdende aanpak om aan de vraag naar extra elektriciteitscapaciteit te voldoen en zien hierin een rol weggelegd voor de Clauscentrale", zegt Frank Brichau, het hoofd van Essent.be. "We hebben er beiden voordeel bij. Wij houden onze centrale in bedrijf en helpen de Belgische overheid aan extra elektriciteitscapaciteit." Ook de energiegroep Delta wil zijn Sloecentrale in Vlissingen in Zeeland aanbrengen.

Waarom zijn die centrales in Nederland overbodig?

Onze noorderburen hebben net een overcapaciteit aan elektriciteitscentrales en daardoor staan veel gasgestookte centrales er vaak stil. "De Nederlandse markt is verstoord door gesubsidieerde groene stroom uit Duitsland", vertelt een woordvoerder van Delta aan de Nederlandse openbare omroep NOS. "Als we de opdracht binnenhalen, betekent dat business."

Hoe kan dit praktisch werken?

Een aantal eenheden van de centrale zouden afgekoppeld worden van het Nederlandse stroomnet. De eenheden worden dan officieel Belgische eenheden, die alleen stroom voorzien voor Belgische huishoudens. Daarvoor moet dan uiteraard wel een kabel gelegd worden. Essent noch Delta zien daar grote problemen in. Een kabel leggen is nog steeds een stuk goedkoper dan een nieuwe gascentrale bouwen op ons grondgebied. Als Delta de opdracht binnenhaalt, wordt verder uitgewerkt of ze zullen meeliften op een netwerk van netbeheerder TenneT, of dat ze ervoor kiezen een leiding op de bodem van de Westerschelde te leggen. Om de Essentcentrale in Maasbracht aan te sluiten op ons net is een elektriciteitskabel van dertien kilometer nodig.

Is dit een primeur?

Het antwoord is nee. De Belgische stroombevoorrading wordt vandaag al een handje geholpen door de Twinergcentrale van Electrabel in het Groothertogdom Luxemburg. Electrabel lijkt overigens niet geïnteresseerd in de aanbesteding van Wathelet. De voorwaarden zijn zo opgesteld dat de historische spelers in ons land met een veel scherper voorstel moeten komen dan de nieuwkomers op de markt, klinkt het binnen het bedrijf. Het Belgische consortium Dils Energie is volgens de zakenkrant De Tijd wel klaar om mee te dingen naar de subsidiepot. Dils Energie wil een nieuwe gascentrale bouwen in Dilsen-Stokkem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234