Maandag 22/07/2019

Cybercriminaliteit

België pakt ransomware-aanvallen aan in internationale context

De cybersecuritydiensten van de overheid en de politie hebben hun aanvalsplan voorgesteld om de ransomwareplaag aan te pakken. Dat komt vooral neer op een internationale samenwerking uitbouwen en betere preventie organiseren.

Cybercriminelen grijpen steeds vaker naar kwaadaardige software die computergebruikers probeert af te persen door data te versleutelen. In ruil voor losgeld, steeds vaker in de vorm van virtuele munten, wordt de gebruikersdata opnieuw vrijgegeven.

Volgens onderzoek van Kapersky Lab, een internationale speler die Europol helpt in het bestrijden van het fenomeen, werden er in de periode 2015 tot 2016 wereldwijd ruim 5 keer meer gebruikers besmet met ransomware dan in dezelfde periode het jaar voordien. In België ging het aantal besmettingen van 275 in 2014 naar 6.261 in 2016.

De cijfers over het aantal misdrijven geven trouwens een vertekend beeld. "Als mensen geen aangifte doen van zulke praktijken, is het moeilijk voor ons om daar een goed beeld van te krijgen", legt Walter Coenraets, diensthoofd van de Federal Computer Crime Unit (FCCU), uit. 

Meer gerichte aanvallen

Hij wijst om een opvallende evolutie in de criminele praktijk. "Vroeger gingen cybercriminelen heel willekeurig aan het werk en eisten ze sommen tussen de 200 en 300 euro. Vandaag zien we dat ze gerichter te werk gaan door ziekenhuizen, notarissen en bedrijven te chanteren." Het losgeld ligt daar dan ook een stuk hoger.

Om het fenomeen te bestrijden is het niet voldoende dat de Belgische justitie zich specialiseert in ransomware. "We moeten vooral goed samenwerken en informatie met elkaar uitwisselen om de criminelen te snel af te zijn", weet Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). 

Cybercriminaliteit kent nu eenmaal geen grenzen. Een partnerschap met het 'No More Ransom', een initiatief van Europol en de Nederlandse politie in samenwerking met Kapersky Lab en Intel Security, om ransomware wereldwijd te bestrijden, drong zich op.

Preventie

De bijbehorende website biedt slachtoffers van ransomware decryptiesleutels aan om bestanden vrij te geven zonder dat er losgeld betaald moet worden. Bovendien kan iedereen er terecht voor tips om ransomware-aanvallen te herkennen.

En die preventie is van cruciaal belang weet De Bruycker, er ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij de eindgebruiker. "Je kan een superveilige wagen kopen, maar als je er roekeloos mee rondrijdt, zal je ook brokken maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden