Dinsdag 26/05/2020

België op weg naar collectief delirium

Het Franse fenomeen van de apéro géants, waarbij jongeren via de socialenetwerksite Facebook zelf massa-aperitieven op touw zetten, waait steeds feller over naar ons land. Zowel in Antwerpen, Brussel, Gent als Bergen staan er de komende weken op het programma. ‘Als de jongeren van plan zijn zich in het openbaar lazarus te drinken, kunnen we daar onmogelijk toestemming voor geven’, reageert Patrick Janssens (sp.a), burgemeester van Antwerpen.

Antwerpen, Gent, Brussel en Bergen houden Facebookfenomeen van massadrinks nauwlettend in het oog

Ontstaan als onschuldige samenscholing met hoog Elly & Rikkert-gehalte, worden de massa-aperitieven steeds ruwer. ‘Het evenement eindigt pas wanneer er niemand meer rechtstaat.’

Via Facebook zoveel mogelijk mensen mobiliseren om op een openbare plek samen te komen en massaal het zelf meegebrachte glas te heffen. De voorbije maanden doken in Frankrijk slag om slinger dergelijke apéros géants op (zie DM 11/05). Het virus blijkt nu in ons land binnen te zijn gedrongen. De komende weken staan er immers zowel in Antwerpen, Brussel, Gent als Bergen massa-aperitieven gepland.

Opvallend daarbij is dat de apéros géants hun amicale karakter dreigen te verliezen. “Het evenement eindigt pas wanneer er niemand meer rechtstaat”, staat er te lezen op de Facebookpagina van het ‘massa boozefestijn’, de bijeenkomst die op donderdag 8 juli honderden jongeren wil verzamelen op het Antwerpse Theaterplein.Meer dan 1.100mensen gaven al aan present te zullen tekenen, “om met ons allen meerdere flessen te ledigen, zonder restricties”. Ontstaan als onschuldige samenscholing met een hoog Elly & Rikkert-gehalte ontpopt het fenomeen zich dus steeds meer tot woest bacchanaal, met als enige opzet zich zo snel mogelijk samen te bezatten.

In Antwerpen is dat echter buiten de waard gerekend. “Als de jongeren van plan zijn om zich op het openbaar domein lazarus te drinken, dan kunnen we daar onmogelijk toelating voor geven”, reageert burgemeester Patrick Janssens (sp.a) op het initiatief. “In eerste instantie gaan we de organisator zoeken. We moeten rond de tafel zitten om te horen wat zijn doelstellingen precies zijn. Pas daarna zullen we beslissen of we het evenement toelaten.” Een eventueel verbod van het Antwerpse ‘massa boozefestijn’ hangt dus af van de intentie van de organisator. “De huidige oproep om zich lazarus te drinken kunnen we niet tolereren”, waarschuwt Janssens. “We zijn grote voorstander van feesten op openbaar domein. Op voorwaarde dat het ordentelijk gebeurt.”

In de nachtelijke nasleep van een apéro géant met maar liefst negenduizend deelnemers viel in het West-Franse Nantes vorige week een eerste dodelijke slachtoffer (zie DM 15/05). Onder druk van de autoriteiten werden dit weekend zowel in Toulouse, Lyon als Lille op stapel staande massa-aperitieven geannuleerd. In ons land wacht men voorlopig nog even af. Via de Facebookgroep ‘Apéritif géant à Mons’ zoeken bijna vierduizend enthousiastelingen naarstig naar een datum “ergens in juni” voor een massa-aperitief op de Grote Markt van Bergen. “Tot op vandaag hebben wij echter nog geen enkele officiële aanvraag ontvangen”, zegt woordvoerder Fabrice Leveque. “Als men het toch organiseert, zonder onze toestemming, zullen wij desnoods pv’s moeten opstellen of zelfs het evenement verbieden. ”

De oproep voor een apéro géant bij de Beurs in Brussel op zaterdag 29 mei kent met amper tien leden dan weer heel wat minder weerklank. “Als het zo kleinschalig blijft, zien wij er geen graten in”, aldus een woordvoerder van burgemeester Freddy Thielemans (PS). “Maar de politie zal zeker patrouilleren. Als blijkt dat de openbare orde alsnog verstoord wordt, zal opgetreden moeten worden. In het slechtste geval zullen we het gebeuren moeten stopzetten.”

Op het Gentse Sint-Pietersplein vond in juni vorig jaar al een massa-aperitief plaats. “Ook al bleef er een enorme hoop vuilnis liggen, dat viel heel goed mee”, zegt Steven De Smet, hoofdcommissaris van de Gentse politie. Sinds kort circuleert de oproep om nog beter te doen dan vorig jaar, toen er circa duizend jongeren verzamelen bliezen. “Een oproep tot comazuipen zoals in Antwerpen vind ik totaal niet kunnen”, vertelt burgervader Daniël Termont. “Dat is een absolute schande die in Gent niet getolereerd wordt. Het enige wat we vragen is dat de organisatoren zich vooraf kenbaar maken om afvalproblemen zoals vorig jaar te vermijden.”

De organisatoren moeten goed beseffen dat zij verantwoordelijk en aansprakelijk zijn als er iets gebeurt”, besluit De Smet. “Daarom is het belangrijk dat er goed overleg is. Desnoods zullen wij zelfs de nodige ondersteuning bieden.”

Het fenomeen van de massa-aperitieven is niet nieuw. In maart 2004 kwamen in het Spaanse Sevilla naar schatting zeventigduizend mensen samen voor een macrobotellon. De voorbije maanden lokten apéros géants in tal van Franse steden telkens enkele duizenden deelnemers. “Dergelijke computerondersteunde sociale relaties zijn typisch voor deze tijd”, oordeelt Alain Van Hiel, doctor in de sociale psychologie aan Universiteit Gent. “Iedereen wil bij een groep horen, en via netwerksites is het mogelijk om massaal mensen te mobiliseren. Die reallife ontmoetingen geven een meerwaarde aan de eerder saaie communicatie via het internet. Jongeren willen steeds vaker een levensecht verlengstuk breien aan het ontmoetingsproces op internet. In groep conformeren we ons gedrag bovendien aan dat van de ander en worden bepaalde tendensen versterkt. Hoe groter de groep, hoe zwaarder het effect. Of zoals Nietzsche al zei: groepen brengen ofwel het beste ofwel het slechtste in de mens naar boven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234