Dinsdag 10/12/2019

België op het nippertje aan mega- stroompanne ontsnapt

Brussel

Josse Abrahams

Op zondag 26 mei heeft Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in België, met man en macht moeten werken om een stroompanne te voorkomen. Dat had met het weer te maken, maar ook met de verhoogde handel in elektriciteit en met het gebrek aan voldoende hoogspaningsleidingen tussen de Europese landen.

Die zondag draaiden de windmolens in het noorden van Duitsland erg traag bij gebrek aan wind. Er werd dus vrij onverwacht en tegen de prognoses van de handelaars op de elektriciteitsmarkten in, een beroep gedaan op goedkope nucleaire stroom uit Frankrijk. "En aangezien elektriciteit de weg van de minste weerstand volgt, kwam ze via het Belgische hoogspanningsnet", zegt de Leuvense professor Ronnie Belmans. "Die weg loopt dikwijls via België."

De grote toevoer van stroom vanuit Frankrijk zorgde voor een overbelasting van bepaalde hoogspanningsleidingen aan de grens. In zo'n omstandigheden dreigt een cascade waarbij lijnen uitvallen en het gat dat zij slaan moet worden opgevuld door andere lijnen en centrales. Die dreigen op hun beurt geconfronteerd te worden met een overbelasting en vallen ook uit. Uiteindelijk hadden grote delen van het land zonder stroom kunnen zitten. Dat dat niet gebeurde heeft met het crisismanagement bij Elia te maken, waar gedurende een aantal uren bepaalde lijnen tijdelijk ontlast en andere zwaarder belast werden.

Voor Daniel Dobbeni, hoofd van de energiebewegingen van Elia, was het vooral verrassend dat het voorval zich op een zondag voordeed, wanneer er doorgaans minder stroom verbruikt wordt. De vrees bestaat dan ook dat dergelijke voorvallen zich in de toekomst nog meer zullen voordoen. Overigens was het weer bijna raak op 1 juni.

Volgens professor Belmans kan de situatie zich herhalen, vooral op licht belaste dagen en bij mooi en windstil weer. Bijkomend probleem is dan dat de kabels vlugger opwarmen en dus vlugger overbelast zijn. De oplossing ligt volgens hem in het trekken van meer hoogspanningsleidingen over de grenzen. De vrije markt wordt nu gehinderd door het gebrek aan wegen waarlangs de stroom in Europa getransporteerd kan worden. "Maar welke politicus durft de boodschap van meer hoogspanningsmasten te verkopen?"

De Financiële Morgen, pagina 22

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234