Zondag 29/01/2023

Update

België onder hoogspanning: overzicht extra veiligheidsmaatregelen

null Beeld AFP
Beeld AFP

De nationale veiligheidsraad zit samen en neemt na de dodelijke aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro maatregelen. In het ganse land geldt het hoogste terreurniveau 4. Premier Charles Michel heeft de bevolking gevraagd om binnen te blijven en er worden 225 extra militairen naar Brussel geroepen. Brussels Airport is gesloten en Brussels Airlines heeft al haar vluchten geschrapt. We geven een overzicht van de maatregelen die momenteel in het hele land genomen worden.

Er worden 225 extra militairen naar Brussel geroepen. Dat brengt het totaal aantal militairen op een duizendtal.

Het openbaar vervoer in Brussel herneemt gedeeltelijk. Een aantal Brusselse stadbussen rijden opnieuw. Het gaat om 11 Noctis-nachtbuslijnen, die vertrekken aan het Centraal Station, en buslijn 47, tramlijnen 92, 93 en 94. Het betreft een noodnet om de mensen de kans te geven terug naar huis te gaan. De metrostations blijven gesloten.

De Brusselse stations Noord, Centraal en Zuid gaan opnieuw open om 16 uur, tweet minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.

Ook de dienstverlening van De Lijn naar Brussel komt opnieuw op gang. De bussen naar de luchthaven stoppen aan Zaventem Station. Vanuit Grimbergen/Vilvoorde stoppen ze aan de Discount Parking op het luchthavendomein.

In Antwerpen stoppen lijnen 33, 50, 51 en 52 in Deurne niet aan de halte luchthaven. Het premetro- en tramverkeer in Antwerpen rijdt normaal.

Het treinverkeer ondervindt ook in Vlaanderen en Wallonië zware hinder. Het treinverkeer vanuit West- en Oost-Vlaanderen (Oostende, Brugge, Kortrijk, Gent) naar Brussel wordt beperkt tot Denderleeuw. Vanuit het oosten van het land (Limburg en Vlaams-Brabant) wordt het treinverkeer naar Brussel beperkt tot Leuven en vanuit het noorden (Antwerpen en de Kempen) rijden treinen niet verder dan Mechelen of Vilvoorde.

Alle vluchten van Brussels Airlines zijn geannuleerd en Brussels Airport is tot nader order gesloten. Vijftien vluchten van Brussels Airlines die niet konden landen in Brussels Airport zijn afgeleid naar de regionale luchthavens.

Zes vliegtuigen die op Brussels Airport in Zaventem hadden moeten landen, zijn afgeleid naar de luchthaven van Charleroi. Dat meldt de woordvoerder van deze luchthaven.

Op de luchthaven van Oostende gelden er verscherpte maatregelen. Er is een perimeter ingesteld.

Het metroverkeer in Charleroi wordt stilgelegd. "Alle toestellen worden teruggestuurd naar de stelplaats", aldus marketingdirecteur Stéphane Thiery.

Het station Gent Sint-Pieters is niet gesloten maar er rijden géén treinen richting Brussel of Antwerpen.

Brusselse tunnels gesloten, geen openbaar vervoer

De politie vraagt uitdrukkelijk om de Brusselse ring in de buurt van de luchthaven te vermijden.

IKEA sluit haar winkels in Anderlecht en Zaventem.

Verschillende gerechtsgebouwen in de buurt van het Brusselse Poelaertplein hebben de deuren gesloten. Het gaat om het Brusselse justitiepaleis en het Portalisgebouw.

De politie heeft de Westraat in het politieke hart van Brussel afgesloten ter hoogte van het metrostation Maalbeek waar ook een explosie gebeurde.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft alle metrostations gesloten na de aanslagen.

Op politiebevel zijn de Jubelpark- en de Wettunnel in de richting van Brussel gesloten.

Het federale crisiscentrum roept op om niet te bellen. Het netwerk is overbelast. Burgers wordt gevraagd om te sms'en of sociale media te gebruiken.

De Kamer heeft zijn vergaderingen opgeschort na de explosies op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro.

Ook aan de ingang van het UZ Gasthuisberg staan er extra agenten. Beeld Foto Vertommen
Ook aan de ingang van het UZ Gasthuisberg staan er extra agenten.Beeld Foto Vertommen

Extra maatregelen VUB en ULB

De Vrije Universiteit Brussel schorst deze week alle lessen. Het restaurant en de bibliotheek blijven gesloten en alle evenementen worden geschorst. Kotstudenten kunnen op de campussen blijven. Er wordt extra beveiliging voorzien.

De Université Libre de Bruxelles evacueert alle leerlingen aanwezig op de campus, dat meldt het via sociale media. Ook de campus in Charleroi wordt ontruimd.

Ook de Brusselse Erasmushogeschool en de katholieke universiteit UCL schrappen alle lessen en activiteiten.

"Volgens de informatie waar we nu over beschikken, zijn er geen indicaties dat scholen geviseerd worden. Dit betekent dus dat scholen in Vlaanderen morgen gewoon open kunnen gaan", laat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) weten.

De Zuidertoren in Brussel is ontruimd nadat in de ondergrondse parking twee verdachte pakketten waren aangetroffen. Ontmijningsdienst DOVO is ter plekke. In de Zuidertoren is de Rijksdienst voor Pensioenen ondergebracht.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) roept de bedrijven in Brussel en de rest van het land op tot extra waakzaamheid en indien nodig extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

De Starbucks op de Korenmarkt in Gent is vandaag ook gesloten.

In Mechelen is er extra bewaking voor de kazerne Dossin. De shopping Inno op de Bruul is gesloten uit veiligheidsredenen.

Agenten aan het station van Tienen waar een trein onderweg naar Brussel gestrand is. Beeld Foto Bollen
Agenten aan het station van Tienen waar een trein onderweg naar Brussel gestrand is.Beeld Foto Bollen
De Inno op de Bruul in Mechelen sluit de deuren om veiligheidsredenen. Beeld Foto Tim Van Der Zeypen
De Inno op de Bruul in Mechelen sluit de deuren om veiligheidsredenen.Beeld Foto Tim Van Der Zeypen

Extra bewaking Antwerpen, Atomium gesloten

In Antwerpen komt er extra bewaking op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, de meeste politiekantoren sluiten, alle afspraken worden geannuleerd. Deze maatregel is er enkel omwille van capaciteitsoverwegingen, niet omdat er een vermoeden is dat terroristen de politie viseren. Burgers kunnen wel terecht in de regiokantoren aan de Oudaan en de Unolaan, maar enkel wanneer dat echt nodig is.

De veiligheidszone is uitgebreid rond het Brusselse Berlaymontgebouw, in de buurt van Schuman en de Wetstraat.

Alle musea in de Brussel zijn gesloten, net als Autoworld en het Atomium. De leeszalen van het Rijksarchief in Brussel blijven dicht voor het publiek. Het Paleis voor Schone Kunsten, het Jubelparkmuseum, het Stripmuseum en alle andere Brusselse musea houden hun deuren gesloten.

Landskampioen voetbal AA Gent, die in het Flageygebouw de opname van een strijdlied had voorzien met het Brussels Philharmonic orkest, het Vlaams Radiokoor en Miguel Wiels, blies dat plan af tot een latere datum.

Alle markten in de stad Brussel zijn tot nader order gesloten, meldt schepen van Economische Zaken Marion Lemesre.

Ook de bioscopen van Kinepolis en UGC zijn gesloten.

De geplande concerten van Baroness + Vitamin X en Sirius Plan in de Ancienne Belgique zullen niet plaatsvinden, uit respect voor de slachtoffers en de veiligheid van onze bezoekers. De concerten in het Koninklijk Circus gaan evenmin door.

De autofabriek van Audi in Brussel schrapt de namiddagploeg. Dat meldt de directie. "De eerste prioriteit is de veiligheid van onze medewerkers."

De Starbucks op de Korenmarkt in Gent heeft haar deuren gesloten. Beeld Foto Wouter Spillebeen
De Starbucks op de Korenmarkt in Gent heeft haar deuren gesloten.Beeld Foto Wouter Spillebeen

De Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC) van Vilvoorde heeft een hele reeks maatregelen genomen waaronder de verlengde naschoolse opvang vandaag zodat alle ouders hun kinderen rustig kunnen afhalen. De scholen (kleuter, lager en secundair onderwijs) sluiten morgen de deuren en er wordt geen opvang voorzien.

Ook de woensdagmarkt in Vilvoorde is geannuleerd. De veiligheidscel vraagt aan organisatoren en verenigingen om alle grotere evenementen tot en met vrijdag te schrappen. Er wordt ook versterkt toezicht voorzien aan het station.

Door de aanslagen vindt de jaarlijkse Chrismaviering in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal vanavond niet plaats.

De Benelux vakbeurs voor autoprofessionals Autotechnica blijft ook morgen gesloten in Brussels Expo. Dat meldt organisator Traxio.

Vermijd streaming van muziek en video

Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken roept via Twitter op om het internet vrij te houden voor communicatie. "Vermijd voorlopig streaming van video en muziek", klinkt het. Eerder werd al gevraagd om niet te telefoneren, omdat het telefonienetwerk overbelast is. Het is beter om te sms'en of de sociale media te gebruiken.

Uit voorzorg zijn alle metrostations van de TEC in Charleroi tot nader order gesloten. Dat meldt de woordvoerder van de Waalse vervoersmaatschappij TEC.

De ziekenhuizen in Charleroi -Grand Hôpital de Charleroi (GHdC) en intercommunale ISPPC- zijn standby in een staat van prealarm en houden zich klaar om slachtoffers van de aanslagen in Brussel te ontvangen. De ziekenhuizen werken normaal en hebben bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen.

In Luik zijn na de aanslagen in Brussel de veiligheidsmaatregelen versterkt in stations, commerciële centra en het justitiepaleis. De scholen en ziekenhuizen krijgen bijzondere aandacht, overeenkomstig de beslissingen van de Crisiscentrum.

Studenten van de UAntwerpen wordt gevraagd zich niet onnodig te verplaatsen. De lessen op de campussen gaan door, maar wie thuis of op kot is, wordt gevraagd daar te blijven.

Een aantal Brusselse stations gaat rond 16 uur opnieuw open onder strenge bewaking van het leger en politie. Beeld AFP
Een aantal Brusselse stations gaat rond 16 uur opnieuw open onder strenge bewaking van het leger en politie.Beeld AFP

Extra maatregelen West-Vlaanderen

Ook in de provincie West-Vlaanderen zijn er extra maatregelen genomen. De luchthavens van Oostende en Wevelgem, de haven van Zeebrugge en de gevangenis in Brugge worden extra beveiligd door de federale politie.

Scholen laten straks druppelsgewijs de kinderen naar huis gaan, aldus de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé vanop het crisisoverleg in Brugge.

Op de luchthaven Kortrijk-Wevelgem vinden momenteel grondige controles plaats van iedereen die er binnen wil. De politie controleert identiteiten en doorzoekt ook de voertuigen van automobilisten die het terrein oprijden. Op de luchthaven is wel nog vliegverkeer mogelijk.

Het atheneum van Tienen gaat op slot. Beeld Foto Bollen
Het atheneum van Tienen gaat op slot.Beeld Foto Bollen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234