Vrijdag 24/03/2023

België - Nederland 0-4

'Het publiek dat niet voldoet aan de grootste gemene Censydiam-deler wordt vakkundig onder de modder begraven'

Geachte heer minister Eric Van Rompuy,

Nederlanders zijn niet alleen verzot op ons streekbier, onze frieten en Vlaamse gezelligheid, maar ook op jong Vlaams regietalent.

Patrice Toye, Rudolf Mestdagh, Bie Boeykens en Dorothée Van Den Berghe, vier Vlaamse regisseurs, hebben elk een televisiefilm gedraaid voor de Lolamoviola-reeks op VPRO. Lolamoviola staat voor eigentijdse low-budgetfilms gemaakt door veelbelovende cineasten. In Nederland scoorden deze vier Vlaamse films net zo vlot als Luc Nilis.

Indirect profiteert ook het Vlaamse publiek hiervan, want die televisiefilms zorgen voor de doorstroming van onze regisseurs. Patrice Toye draaide inmiddels Rosie en ook van de anderen staan er langspeelfilms op stapel.

Waarom kan dit hier niet? Waarom deze braindrain naar het Noorden? Miljoenen worden er in de vijf Vlaamse filmscholen gestopt. Het Fonds Film in Vlaanderen geeft jaarlijks 225 miljoen subsidies aan Vlaamse film- en tv-producties. De VRT is de laatste schakel in deze reeks instellingen en is de enige die de openbare vertoning van Vlaams werk zou kunnen waarborgen. Maar juist bij die laatste schakel gaat het verkeerd.

Haar opdracht om kwaliteitsfictie te maken, interpreteert de VRT heel eng. Een publiek en kritisch succes als het gelauwerde Terug naar Oosterdonk kan niet meer. De VRT wil immers geen geld meer uittrekken voor kwaliteitsfictie op Canvas, terwijl het toch juist Canvas zou moeten zijn dat fictie produceert van het niveau dat je op andere kwaliteitszenders als BBC2, VPRO of France3 vindt.

Neen, een jeugdreeks op KETNET en een soap, een comedy en politiereeks op TV1 (hoe goed die series ook mogen zijn), daar moet het publiek het dan maar mee doen. De VRT laat dus niet alleen een hele generatie filmmakers, maar ook een heleboel kijkers in de kou staan. Het publiek dat niet voldoet aan de grootste gemene Censydiam-deler wordt, net als Oosterdonk, vakkundig onder de modder begraven.

Positief ingesteld als we zijn, willen we niet enkel klagen, als de beste stuurlui aan wal staan. Om te tonen dat het ook anders kan, ontwikkelde VZW KORT! eind 1996 naar Nederlands voorbeeld een reeks van zeven tv-films van 52 minuten; kwaliteitsdrama over eigentijdse thema's met hedendaagse personages en een moderne beeldvoering. De bedoeling is een nieuwe generatie scenaristen, regisseurs, acteurs, cameralui... het beste van zichzelf te laten geven voor een nieuwe generatie tv-kijkers.

De voornaamste stappen zijn inmiddels gezet. Nadat zij door een heterogene jury (met onder anderen Marc Didden, Regine Clauwaert en Dirk Impens) uit een massa inzendingen geselecteerd werden, begonnen zeven veelbelovende Vlaamse regisseurs met het schrijven van hun scenario. Die zijn inmiddels draaiklaar zodat VZW KORT! desnoods morgen kan beginnen met de verfilming ervan. De overweldigende weerklank die we hiervoor krijgen uit de hele audiovisuele sector, staat in schril contrast met de desinteresse van de VRT.

Er is een brede consensus dat de VRT tekort schiet in zijn opdracht. Wij vragen u dan ook, meneer de minister, om uw verantwoordelijkheid te nemen. Uiteraard willen we geen Russische Staatstelevisie, gecontroleerd door Big Brother Minister, maar u bent wel gekozen om er onder andere op toe te zien dat de miljarden die het volk aan de VRT geeft, goed gebruikt worden.

We beseffen dat een korte open brief als deze ontoereikend is om alle argumenten in deze kwestie uiteen te zetten. Wij willen dan ook graag onze grieven en voorstellen in een rondetafelgesprek verder komen uitleggen.

Hoogachtend:

VZW KORT!, Arnout André de la Porte, Vincent Bal, Bie Boeykens, Bavo Defurne, Frank Devos, Erik Lamens, Peter Vandekerckhove, Dorothée van den Berghe, Pieter Vanhees

en

Marion Hänsel, Dominique Deruddere, Guy Mortier, Frank van Passel, Dirk Roofthooft, Julien Schoenaerts, Bert André, Arno, Paul Mennes, Jan Decleir, Julien Vrebos, Robbe De Hert, Josse De Pauw, Jan Verheyen, Luc Perceval, Marc Didden, Els Dottermans, Jan Temmerman, Peter Van den Begin, Stany Crets, Jan Bosmans, Erik Burke, Erik Bulckens, Kaat Camerlynck, Ann Ceurvels, Robby Cleiren, Anja Daelemans, Willem De Greef, Jan Vrints, Tuur De Weerdt, Veerle Dobbelaere, Ruben Goots, Guido Henderickx, Hans Herbots, Mireille Hoetelmans, Nathalie Basteyns, Kaat Beels, Günther Lesage, Luc Joris, Luc Pien, Tine Reymer, Ilse Somers, Willy Stassen, Glynn Speeckaert, Alex Stockman, Georges Terryn, Ryszard Turbiasz, Jaak Van Assche, Jan Vancaillie, Bart Van den Bempt, Karen Vandenborght, Lars Damoiseaux, Frank Van den Eeden, Peter Van den Eede, Bram Van Riet, Christophe van Rompaey, Philippe Van Volsem, Sonja Van Waes, Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Peter Van Kraaij, Nicole Van Goethem, Frank Vercruyssen, Patrice Toye, Stijn Coninx, Viviane De Muynck.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234