Dinsdag 25/02/2020

Gerecht

België moet Syriëstrijdster en haar kinderen terughalen

Een beeld uit het kamp Al-Roj in Noordoost-Syrië.Beeld AP

De Belgische staat moet alles in het werk stellen om een Belgische Syrië-strijdster en haar twee kinderen naar België te repatriëren. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter woensdag beslist, zo meldt de RTBF. Het nieuws wordt aan Belga bevestigd door meester Nicolas Cohen, de advocate van de vrouw. De staat kan nog in beroep gaan, maar moet in tussentijd het vonnis wel uitvoeren.

De Belgische Hafsa Sliti (23) zit sinds februari 2018 met haar twee kinderen vast in het kamp Al-Roj en wil naar België terugkeren. Het kamp waar ze verblijven is nu in handen van de Koerdische SDF, maar ligt in de zone die Turkije wil veroveren in Syrië. Sliti’s vader is een oud-gediende van Al-Qaida, die zich in december 2014 in Syrië aansloot bij IS. Dochter Hafsa volgde in januari 2015 vanuit België. Ze betuigde vorig jaar haar spijt aan een journalist en uitte haar wens om haar straf in België uit te zitten.

“De situatie in het kamp is dramatisch, zeker sinds de Turkse operatie in die regio”, pleitte haar advocaat Nicolas Cohen vorige week voor de Brusselse kortgedingrechter. “Die heeft de bevoorradingsroutes naar het kamp afgesneden. Deze Belgische onderdanen vragen de hulp van hun overheid, die al sinds februari 2018 weet dat ze in dat kamp verblijven. Zelfs de federale procureur en het hoofd van OCAD hebben al herhaaldelijk gezegd dat het beter zou zijn al die kinderen, en zelfs de Syriëstrijders zelf, naar België te repatriëren.”

75 dagen

Voor de kortgedingrechter vroeg de vrouw dat de Belgische overheid reisdocumenten voor haar en haar kinderen zou afleveren en die aan een ngo zou bezorgen. Die ngo zou vervolgens naar de Koerdische bewakers van het kamp kunnen gaan en de moeder en twee kinderen tot in Belgische handen brengen, waardoor België hen zou kunnen repatriëren. “De kortgedingrechter heeft nu beslist dat de Belgische staat beslist hoe ze binnen de 75 dagen hen repatrieert”, aldus hun advocaat.

“Volgens de rechtbank hebben de kinderen een subjectief recht op bescherming door de Belgische staat, hebben moeder en kinderen het recht om beschermd te worden tegen onmenselijke en vernederende behandelingen, en hebben ze recht op consulaire bescherming vanwege de Belgische staat”, zegt meester Cohen. “De rechter heeft ook vastgesteld dat de staat wel degelijk iets kan doen, aangezien ze al iets gedaan heeft: in juni heeft de Belgische overheid immers al een aantal kinderen gerepatrieerd.”

De Belgische overheid krijgt nu 75 dagen om alles in het werk te stellen om de vrouw en haar kinderen te helpen. Op welke manier ze dat doet, laat de rechter over aan de staat.

Ons land haalde in juni al zes kinderen terug naar België. Ook dat gebeurde na een gerechtelijk vonnis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234