Donderdag 27/01/2022

Congo

België maakt 10 miljoen euro vrij voor energie- en wegenprojecten in Congo

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

België maakt 10 miljoen euro vrij voor projecten in Noord- en Zuid-Kivu. Dat hebben ministers Reynders en De Croo beslist bij een bezoek aan Noord-Kivu."De bevolking verwelkomt de Belgische inspanningen", aldus Julien Paluku, gouverneur van Noord-Kivu.

Op bezoek bij de gouverneur van de Congolese provincie Noord-Kivu hebben de ministers Reynders en De Croo, behalve de onveiligheid in de regio en het verkiezingsproces, ook het zogenaamde PAIK, Programme d'Appui aux Infrastructures dans les Kivu (Programma's voor infrastructuurondersteuning in de Kivu's), besproken. Met dat programma maakt België 10 miljoen euro vrij voor projecten in Noord- en Zuid-Kivu. Het gaat dan vooral om kleinschaliger projecten die de plaatselijke bevolking ten goede moeten komen.

Het programma loopt vier jaar, en kan, indien succesvol, nadien verlengd worden met nog eens twee keer 10 miljoen euro. Dat geld moet vooral dienen om infrastructuur, zoals energie, wegen, drinkbaar water en sociale voorzieningen, te herstellen. "Dat zijn de basisbehoeften van de bevolking", aldus de minister. Momenteel loopt de eerste projectoproep nog.

Die ontwikkelingsprojecten moeten voor Reynders hand in hand gaan met een echt vredesproces in de regio. Daarvoor is de "vastberadenheid van het regime om een offensief te starten tegen de FDLR-rebellen" al een eerste stap in de goede richting. Een maand geleden had de FARDC een offensief aangekondigd tegen die Rwandese Hutu-rebellen, die tot begin januari de tijd hadden gekregen om de wapens neer te leggen, op straffe van een offensief door zowel FARDC als Monusco, de VN-missie in Congo. FARDC is, volgens anonieme bronnen binnen de FARDC, dinsdag alleen met dat offensief begonnen in de streek rond Uvira, in Zuid-Kivu. Het merendeel van de rebellen bevindt zich echter in Noord-Kivu. Reynders pleitte tijdens een persconferentie met Paluku nogmaals voor een offensief met de steun van Monusco.

Om de Kivu's op lange termijn te stabiliseren is voor Reynders ook "de regionale integratie, met buurlanden Rwanda en Burundi, van belang, en België steunt elk initiatief in die richting". Reynders noemde onder meer mogelijke projecten rond energie en drinkbaar water.

Rel

De rel, die ontstond nadat minister De Croo enkele pittige uitspraken deed, lijkt zo naar de achtergrond te verdwijnen. "Gisteren heb ik zeven verschillende Congolese ministers gesproken, zondag hebben we minister van Buitenlandse Zaken Raymong Tshibanda gezien", reageerde De Croo vandaag. "We hebben met hen allemaal een constructief gesprek gehad, en we hebben hen recht in de ogen kunnen kijken. Tijdens die gesprekken is onder meer ook de mensenrechtensituatie aan bod gekomen, net als andere elementen die kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het Congolese volk."

De Croo benadrukt dat voor een samenwerk niet enkel duurzame economische ontwikkeling belangrijk is, maar ook mensenrechten. "We gaan samen dingen doen, maar we vinden de mensenrechten universeel", aldus De Croo in Canvas-programma 'Terzake'. Volgens De Croo verliepen de gesprekken die hij had met zeven ministers goed en is er vrijuit gesproken. "Ik heb gesproken met de mensen met wie ik ga samenwerken. Ze apprecieerden die taal wel."

"Nieuwe De Gucht"

Tijdens een korte toespraak in de Belgische residentie in Kinshasa, zaterdagavond, had De Croo duidelijk gemaakt dat het status-quo in Congo niet langer mag duren. "De Congolees-Belgische vriendschap is geen vrijblijvende vriendschap", aldus De Croo toen.

Op de RTBF-radio liet woordvoerder Mende hierover zijn ongenoegen blijken. "We zijn gechoqueerd, omdat we dachten dat deze pagina omgeslagen was met de komiek De Gucht. En voila, daar verschijnt toch een nieuwe De Gucht", aldus Mende. "Het is makkelijk om een reis naar Congo te gebruiken om zich in België te profileren. We zijn het beu om als middel gebruik te worden om in België aan politiek te doen. We zijn al vijftig jaar een onafhankelijk staat. De Croo is hier niet gekomen om de grote inspecteur uit te hangen, die tijd is voorbij."

De uitspraken van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in 2007, over de corruptie van de Congolese leiders, lokten een diplomatiek incident uit tussen Brussel en Kinshasa. "Ik heb veel respect voor Karel De Gucht. Voor een deel hebben we dezelfde bezorgdheid over het lot van de bevolking. Maar de omstandigheden zijn volledig verschillend", benadrukt De Croo.

Anders dan het regime heeft de verzamelde oppositie, die gisteren een onderhoud had met Reynders, de uitspraken van De Croo wel verwelkomd.

Kabila

Voor donderdag, de laatste dag van de missie, staan nog een onderhoud met eerste minister Augustin Matata en president Joseph Kabila op het programma, al is dat laatste nog niet bevestigd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234