Zaterdag 16/01/2021

CoronacrisisEuropees geld

België ligt als enige dwars voor Europees coronageld

Assita Kanko, Geert Bourgeois en Johan Van Overtveldt zetelen voor N-VA in het Europees Parlement. Zij onthielden zich bij de stemming.Beeld Photo News

Ons land heeft zich als enige onthouden bij een stemming onder de Europese lidstaten, waarbij 37 miljard euro verdeeld werd om de strijd tegen het coronavirus aan te binden. Alle andere lidstaten keurden het voorstel goed. De Belgische onthouding kwam er vooral op aansturen van N-VA, die vond dat er te veel van het geld naar Wallonië zou vloeien, en te weinig naar Vlaanderen.

Het geld komt uit zogenaamde Europese cohesiefondsen, bedoeld voor economische ontwikkeling, die door het akkoord geheroriënteerd kunnen worden. Alle lidstaten gaven hun fiat – behalve België, dat zich onthield. Verscheidene bronnen bevestigen dat het de Vlaamse regering was die een goedkeuring tegenhield. De andere regeringen waren wel klaar om het voorstel te steunen.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) had enkele weken geleden grote vraagtekens geplaatst bij de verdeling van het geld. Ons land maakt aanspraak op een schijf van 37 miljoen euro en – op een later moment – een van 29 miljoen euro, maar het overgrote deel daarvan vloeit telkens naar Wallonië. Die verdeelsleutel werd al jaren terug vastgelegd. De logica is dat er meer geld vloeit naar armere en ontwikkelende regio’s.

Het voorstel is om die verdeelsleutel te behouden, ook nu het geld voor het coronavirus wordt aangewend. Vlaanderen wordt echter harder door het virus getroffen dan Wallonië. Jambon en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) hadden halverwege maart een brief met vragen gestuurd aan Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. Ook andere landen hadden hun bedenkingen, maar uiteindelijk was België de enige die het been stijf hield. Niet onbelangrijk; heronderhandeling van de verdeelsleutel zou erg lang, mogelijk maanden of jaren kunnen duren.

Het standpunt van ons land werd uiteindelijk vastgelegd in het Directoraat Generaal Europese Zaken (DGE), een diplomatiek overlegorgaan waar de gewesten en gemeenschappen een doorslaggevende stem hebben. Het was de Vlaamse regering die daar een goedkeuring blokkeerde. Bij gebrek aan consensus werd besloten dat ons land zich zou onthouden. Die beslissing werd eerder deze maand al gecommuniceerd naar Europa. Bij de stemming van maandag werden de standpunten van de lidstaten enkel nog geofficialiseerd, klinkt het bij een woordvoerder van de Permanente Vertegenwoordiging van België in de Europese Unie.

Vorige week stemde het Europees Parlement nog over de heroriëntering van die bewuste 37 miljard euro. Slechts vijf van 688 parlementsleden keurden het voorstel niet goed, onder wie de drie europarlementsleden van N-VA. CD&V en Open Vld, die deel uitmaken van de Vlaamse regering zetelen, stemden wel voor. Ook in de federale regering tekenden beide partijen geen bezwaar aan. Off the record valt op te maken dat de tegenkanting van de Vlaamse regering enkel voor N-VA echt een punt was – al gingen CD&V en Open Vld wel akkoord.

Peulschil

Bronnen op federaal en diplomatiek niveau zeggen dat het belang van de Belgische onthouding niet overdreven moet worden. Het was duidelijk dat ons land het voorstel toch niet zou kunnen tegenhouden. “Vlaanderen heeft zijn punt kunnen maken”, klinkt het. Daarbij wordt er fijntjes verwezen naar een vorige keer dat een deelstaat een goedkeuring van ons lang tegenhield: in 2016 blokkeerde Waals minister-president Paul Magnette (PS) de ondertekening van het CETA-handelsverdrag, tot grote woede van de N-VA.

Anderen geven aan dat de verdeling van de 37 miljoen die naar België vloeit, au fond niet de moeite is om grote politieke discussies over te voeren: het gaat sowieso om een peulschil, afgezet tegenover de kosten die de bestrijding van het coronavirus veroorzaakt. Alleen al de factuur van de steunmaatregelen die de Vlaamse regering aankondigde, loopt op tot minstens 1 miljard euro. Belangrijker dan het geld uit die cohesiefondsen, is dat Europa op andere vlakken te hulp schiet, zoals een soepele houding tegenover Belgische staatssteun voor bepaalde economische sectoren. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234