NieuwsOorlog in Oekraïne
België levert nieuwe antitankraketten aan Oekraïne
Net zoals andere westerse landen zal ook België nieuwe wapens leveren aan Oekraïne. Dat heeft de federale regering zopas beslist. Het gaat om geleide antitankraketten.
Zelf wil de federale regering geen details geven over de nieuwe wapenleveringen aan Oekraïne, “om de gekende en logische redenen”, klinkt het in de omgeving van premier Alexander De Croo (Open Vld). Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) wil alleen kwijt dat er wapens gekocht zullen worden uit de “beschikbare stocks” van Belgische defensiebedrijven.
Bronnen zeggen aan De Morgen dat het om geleide antitankraketten gaat. Mogelijk om de Franse MILAN’s - voluit Missile d’Infanterie Léger ANtichar. Die waren meer dan veertig jaar in dienst bij de Belgische krijgsmacht. Frans president Emmanuel Macron liet vrijdag in een interview in Ouest-France verstaan dat hij antitankraketten van het type MILAN levert aan Oekraïne.
Het is onduidelijk welke hoeveelheid antitankraketten België zal versturen en wanneer. Ook de kostprijs blijft een vraagteken. Rusland beschouwt de grootschalige westerse wapenleveringen aan Oekraïne als een vijandige daad. Door niet te communiceren over de nieuwe steun wil België geen olie op het vuur gooien. Binnen de regering waren onder meer de groenen hierover bezorgd.
Lees ook
Generaal onthult doel tweede fase ‘speciale operatie’: Rusland neemt Odessa en zelfs Moldavië in het vizier
Live - Verenigde Naties beschuldigen Rusland van standrechtelijke executies in Boetsja: ‘Humanitair recht overboord gegooid’
Donbas
Eind februari leverde België al 5.000 machinegeweren, 200 antitankwapens en 3.800 ton brandstof aan Oekraïne. De federale kern, aangevuld met minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), vond vrijdag een akkoord over nieuwe wapenleveringen nu de strijd om de Donbas-regio is losgebarsten. Woensdag werd het dossier al een eerste keer intern besproken.
Oekraïne vraagt sinds enkele weken met aandrang om meer oorlogsmaterieel zoals tanks, artillerie en gevechtsvliegtuigen, om de nieuwe Russische aanval in het oosten van het land af te slaan. De gruweldaden van het Russische leger in Oekraïne maakt dat een hele reeks westerse landen nu bereid zijn op die vraag in te gaan. De Verenigde Staten op kop, maar ook Canada, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Polen, de Baltische staten, Nederland en nu dus ook België.
Amerikaans president Joe Biden kondigde donderdag nog een nieuw militair hulppakket aan voor Oekraïne, ter waarde van 800 miljoen dollar (739 miljoen euro). Het bevat onder meer zware artilleriewapens, tientallen houwitsers en 144.000 bijbehorende stuks munitie. Volgens de krant De Standaard keek de federale regering ook naar een partij houwitsers die jaren geleden werd verkocht door het Belgisch leger. Daarvan lijkt voorlopig geen sprake. Het materiaal terugkopen zou te duur zijn.
Naast de wapenleveringen wordt een delegatie van het DVI-team (Disaster Victim Identification) van de federale politie ter beschikking gesteld om oorlogsmisdaden in Oekraïne te onderzoeken. Tegelijk wordt 500.000 euro vrijgemaakt voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat geld moet dienen om de lopende zaak tegen Rusland te bekostigen.