Maandag 16/12/2019

België legt plafond voor schadevergoeding slachtoffers op 62.000 euro

Belgen en Fransen ongelijk behandeld in zaak-Fourniret

Hoewel het vonnis van het assisenhof van het Franse Charleville-Mézières daartoe verplicht, kunnen de naasten van de overlevende slachtoffers van Michel Fourniret in België geen schadevergoeding krijgen. De Franse wet voorziet die mogelijkheid immers wel, de Belgische niet.

DOOR SUE SOMERS

Brussel l 'Er is zoveel moeite gedaan om één proces te organiseren voor zowel de Belgische als de Franse slachtoffers', zegt advocate Isabelle de Moffarts. 'Daar zijn zij nu de dupe van. Voor die paar tienduizenden euro's moeten we toch creatief kunnen zijn?'

De ontnuchterende vaststelling komt als een slag in het gezicht van de echtgenoot en de kinderen van Joëlle Parfondry, die in 1995 in haar hondenkapsalon in Namen bedreigd werd door Michel Fourniret. Parfondry kon een verkrachting afwenden door te doen alsof ze zwanger was. Dertien jaar na de feiten durft de vrouw nog altijd niet goed alleen over straat en kan ze niet gaan werken.

Het assisenhof van Charleville-Mézières kende Parfondry een schadevergoeding toe van 140.000 euro. Maar het Belgische fonds voor schadeloosstelling van slachtoffers kan haar slechts 62.000 euro uitkeren, het maximale bedrag in ons land voor slachtoffers van geweldmisdrijven. Voor de naasten van Parfondry is zelfs geen geld voorzien.

Om in aanmerking te komen voor het geld, moet Parfondry bovendien onderzocht worden door een gerechtspsychiater. "Ik ben opnieuw opgeroepen voor een wedersamenstelling", bevestigde Parfondry gisteren in het journaal van RTL. "Ik vind dat niet normaal. Alles is op het proces al gezegd. Ze beschikken over alle gegevens. Het is pijnlijk om alles opnieuw te moeten herbeleven."

Belediging

Dat haar naasten niet op hun schadevergoeding hoeven te rekenen, ervaart Parfondry als een belediging. "In Frankrijk zouden ze geld krijgen, in België hebben ze recht op niets. Terwijl zij net het meeste lijden onder mijn trauma. Zeker mijn kinderen."

Hadden Michel Fourniret en Monique Olivier voldoende geld gehad, dan zou de schadeloosstelling van hun slachtoffers geen problemen hebben opgeleverd. Maar omdat ze allebei insolvabel zijn, moeten hun slachtoffers een beroep doen op de respectieve fondsen in België en in Frankrijk. "Alleen kent de Franse wetgever geen maximumbedrag voor schadevergoedingen, en gelden er ook geen beperkingen voor het aantal personen", zegt Isabelle de Moffarts.

De advocate merkte eerder al dat ze geen schadeloosstelling kon lospeuteren voor de ouders van Marie, die als dertienjarige door Michel Fourniret werd ontvoerd in Ciney, maar die gelukkig kon ontsnappen. "Ook Joëlle wordt nu benadeeld", aldus De Moffarts. "Terwijl het assisenhof haar net meer had toegekend dan sommige slachtoffers omdat ze arbeidsongeschikt is."

De Moffarts zegt dat haar cliënten niet begrijpen dat de Franse justitie zoveel moeite heeft gedaan om alle slachtoffers van Fourniret en Olivier samen te brengen in één proces, maar dat ze achteraf toch verschillend worden behandeld. "We zouden toch even creatief moeten kunnen zijn om de toegekende schadevergoedingen ook effectief uit te keren", vindt De Moffarts.

Uitzondering

"Men heeft zo vaak gezegd dat dit een buitengewoon proces was, dat de Belgische en de Franse justitie voor het eerst zouden samenwerken. Er is geld vrijgemaakt om het gerechtshof van Charleville-Mézières te renoveren, om alle journalisten fatsoenlijk te kunnen verwelkomen en om de toeschouwers fatsoenlijk te kunnen huisvesten. Dan is het toch nonsens dat de slachtoffers in de kou blijven staan?"

De Moffarts bekijkt nu met haar Franse confraters of er een mogelijkheid bestaat dat het Franse slachtofferfonds toch de Belgische slachtoffers kan vergoeden. "Misschien kan het Belgische fonds wel een uitzondering maken", oppert de advocate. "Het kan toch niet langer, zeker niet in tijden waarin seriemoordenaars over de grenzen opereren, dat de plaats van de feiten bepalend is of slachtoffers een schadevergoeding krijgen of niet. En als het niet voor mijn cliënten kan, dan misschien wel voor toekomstige slachtoffers."

n Michel Fourniret heeft de Belgische Parfondry in 1995 bedreigd. Het Franse hof kent haar 140.000 euro toe, maar België kan slechts 62.000 euro uitkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234