Dinsdag 27/09/2022

VaccintwijfelOnderzoek

België laat ouders steeds meer ontsnappen aan verplicht poliovaccin

Archiefbeeld. Beeld Wouter Van Vooren
Archiefbeeld.Beeld Wouter Van Vooren

Belgen kunnen vrij makkelijk ontsnappen aan het verplichte poliovaccin. Er mogen dan jaarlijks honderden dossiers van vergeet- of weigerachtige ouders bij het parket belanden, slechts bij hoge uitzondering volgt een veroordeling.

Sara Vandekerckhove en Femke van Garderen

In ons land is er maar één verplichte vaccinatie. Elk Belgisch kind moet voor de leeftijd van achttien maanden zijn of haar prikjes krijgen tegen polio, beter bekend als kinderverlamming. Dat schrijft een Koninklijk Besluit sinds 1966 voor. Datzelfde besluit zegt ook dat ouders moeten het vaccinatiebewijs bij de gemeente moeten binnenbrengen.

In de praktijk blijken heel wat mensen die wettelijke verplichting niet na te komen. Dit jaar alleen, tot september gerekend, maakten gemeenten al meer dan vierduizend dossiers over aan de FOD Volksgezondheid, omdat ze na drie herinneringen geen attest zagen. De inspecteurs van de FOD proberen op hun beurt ouders nog eens aan te sporen. Als dat niets oplevert, sturen ze het dossier naar het parket voor verdere opvolging. Dat zou op dit moment 728 dossiers voor opvolging in handen hebben. In heel 2018 waren er dat 550.

De FOD Volksgezondheid wijst erop dat de Belgen die een attest schuldig blijven, niet per definitie vaccinweigeraars zijn. “Uit ervaring weten we dat heel wat ouders hun kind wel laten vaccineren maar vergeten om het bewijs binnen te brengen, of het verloren zijn”, klinkt het.

Ouders die weigeren het verplichte vaccin te laten toedienen, riskeren een geldboete van maximaal 800 euro en een gevangenistraf van maximaal een maand. Maar in de praktijk leidt het hardnekkig weigeren of vergeten van een vaccinattest, zelden tot zulke scenario’s.

Navraag bij het Openbaar Ministerie leert dat de afgelopen drie jaar bijna 90 procent van alle dossiers geseponeerd werd, meestal omdat de “toestand dan toch geregulariseerd werd” maar ook omdat er uiteindelijk “geen misdrijf” bleek te zijn. In iets meer dan tien gevallen werd een minnelijke schikking voorgesteld, wat bijvoorbeeld in Limburg neerkomt op een boete van 150 euro. Hetzelfde geldt voor rechtstreekse dagvaardingen voor de correctionele rechtbank.

Tot welke veroordelingen zulke dagvaardingen leiden, kon het Openbaar Ministerie niet kwijt. In krantenarchieven duiken wel berichten op. In 2017 bijvoorbeeld, toen een Pools koppel in Brugge veroordeeld werd tot zestien dagen cel omdat ze hun dochtertje weigerden in te enten.

Zo’n veroordeling zorgt er trouwens niet voor dat het betrokken kind de verplichte prik krijgt. Een rechter kan een inenting niet gedwongen laten uitvoeren.

Het doet de vraag rijzen hoe nuttig een polioverplichting nog is. Te meer omdat de ziekte al decennialang niet meer in België voorkomt. Sinds 2002 is het zelfs helemaal uitgeroeid in Europa. Toch vinden vaccinexperts dat de verplichting behouden moet blijven. “Het zou een fout signaal zijn, op een moment dat polio wel nog circuleert elders in de wereld, te zeggen: en nu gaan wij stoppen. Die dreiging is niet weg, zeker niet nu we ook worden geconfronteerd met een grote vluchtelingenstroom”, zegt vaccinatiebeleidmanager Geert Top van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het is belangrijk te weten dat mensen die afkomstig zijn uit landen waar polio nog voorkomt, bij aankomst in België meteen een vaccin aangeboden krijgen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234