Donderdag 21/01/2021

België krijgt UITSTOOT niet klein

België staat voor een herculische taak om zijn klimaatdoelen tegen 2030 te halen. Ons land boekt de laatste jaren nog amper vooruitgang in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Alle Europese lidstaten moeten vandaag hun groen huiswerk indienen bij de Europese Commissie. Voor België ziet het er niet al te best uit, leren de nieuwste cijfers van de klimaatadministratie.

Tegen 2020 eist Europa dat de uitstoot van schadelijke broeikasgassen in België daalt met 15 procent (de optelsom van het federale niveau en de verschillende regio's). Tegen 2030 met 35 procent. Maar met een ongewijzigd klimaatbeleid zal de schadelijke uitstoot in ons land tegen 2030 slechts met 13 procent dalen. Dit is niet eens de helft van de inspanning die Europa oplegt tegen dan. België heeft een enorme inhaalbeweging nodig. Zonder nieuwe maatregelen zal ons land in 2030 de doelstelling voor 2020 niet eens halen.

Mooie woorden

"Deze cijfers maken duidelijk dat het beleid in ons land niet voldoet", zegt het onafhankelijke Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum. Hij heeft de hand gelegd op de nieuwste cijfers. Sinds de vorige rapportage van België aan de Europese Commissie, twee jaar geleden, is er amper beterschap merkbaar. In de praktijk is de uitstoot te weinig gedaald. Alle mooie woorden ten spijt.

"Ondanks de nieuwe Vlaamse klimaatresolutie en allerlei engagementen van de ministers, boeken we weinig concrete resultaten", zegt Sanctorum. Dit wordt beaamd door meerdere klimaatambtenaren.

De transportsector blijkt het grootste zorgenkind. De uitstoot van auto's en vrachtwagens blijft maar stijgen. Auto's zijn dan wel zuiniger geworden, maar we rijden er steeds meer kilometers mee. Ook de uitstoot van woningen (vooral verwarming) daalt minder snel dan gehoopt. Er is een daling zichtbaar, maar niet snel genoeg. Eén koude winter doet de daling teniet.

Monsterboetes

Het feit dat onze verschillende regeringen eigenlijk niet samenwerken of coördineren, helpt evenmin. Zo is er acht jaar verloren bij de verdeling van de inspanning tegen 2020.

"De prognoses voor 2030 zien er inderdaad niet rooskleurig uit, zoals de Vlaamse overheid al een tijdje communiceert", laat Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) via haar woordvoerder weten. "Maar de prognoses gaan uit van ongewijzigd beleid, terwijl Vlaanderen nog een Nationaal Klimaat- en Energieplan voor de periode tot 2030 moet opstellen." Versta: we gaan in actie schieten. Het Nationaal Klimaat- en Energieplan moet er tegen eind dit jaar liggen.

Europese lidstaten die hun doelen niet halen, riskeren een boete en een jaarlijkse dwangsom van miljoenen euro's totdat ze wel voldoen. In dit geval is uitstel geen afstel.

Voor de periode 2013 tot 2020 zal België wellicht een boete kunnen ontlopen. Dan kan ons land een mogelijk tekort compenseren met de betere resultaten in het begin van het decennium.

Voor 2030 geldt dit niet. "Voor de periode tussen 2021 en 2030 houden we ons hart vast", zegt een anonieme klimaatambtenaar. "Dan zal de politiek moeilijke keuzes moeten maken."

En ook na 2030 zal België vol aan de bak moeten. Tegen het midden van deze eeuw wil de Europese Commissie de schadelijke uitstoot verminderen met minstens 80 procent.

Europa heeft in het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 met de rest van de wereld afgesproken om tegen 2050 naar een klimaatneutrale samenleving te gaan, om zo de opwarming van de aarde tegen te houden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234