Vrijdag 07/05/2021

NieuwsMilieu en klimaat

België krijgt slecht milieu- en klimaatrapport van de OESO: ‘Geen langetermijnvisie’

null Beeld © Bart Leye
Beeld © Bart Leye

Ons land is niet op weg om de duur­zame ontwikkelingsdoelen en de Europese klimaatdoelen tegen 2030 te halen. Dat concludeert de OESO in een analyse van het Belgisch milieubeleid sinds 2005. ‘Een langetermijnvisie die alle regeringen delen ontbreekt.’

Het gaat niet goed met de Belgische biodiversiteit, energie-efficiëntie, broeikasgasvermindering en waterkwaliteit. En hoewel de luchtkwaliteit sinds 2005 is verbeterd, ligt het niveau van luchtverontreiniging in de Belgische grootstedelijke gebieden boven de OESO-mediaan.

België zit dan ook niet op schema om zijn doelen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) te halen tegen 2030. Dat staat in een nieuwe OESO-analyse over het milieu-en klimaat­beleid in ons land sinds 2005. De bevindingen lopen gelijk met evaluaties door de Europese Commissie en het Europees Milieuagentschap.

Niet dat er geen vooruitgang is geboekt. De lucht werd schoner, we pompen minder water op, produceren minder afval, verbruiken minder materialen en de broeikasgas­uitstoot is sinds 2005 afgenomen. Ook is er meer natuurgebied bijgekomen. “Maar het is onvoldoende om het verlies aan biodiversiteit en de druk van landbouw en verstedelijking op de natuur tegen te gaan en om de klimaatdoelen te halen”, stelt de OESO.

Zo zit het aandeel energieconsumptie uit hernieuwbare bronnen met 9,4 procent onder de doelstelling van 13 procent tegen 2020 en is dat maar de helft van het Europese gemiddelde. Sinds 2005 is de energieconsumptie in vooral de industrie en commerciële sectoren gestegen en België haalt zijn 2020-doel voor energie-efficiëntie niet.

De broeikasgasuitstoot is tussen 2005 en 2014 gedaald, maar is sindsdien stabiel. Het is volgens de OESO dan ook niet zeker of ons land de uitstootreductiedoelen voor 2020 haalt, laat staan dat het de aangescherpte Europese doelen tegen 2030 realiseert. België maakt ook geen vooruitgang met subsidies voor fossiele brandstoffen afbouwen (zoals EU-regelgeving stipuleert) en tussen 2013 en 2018 nam de broeikasgasuitstoot door verkeer toe.

Waterkwaliteit onder Europees gemiddelde

Hoewel er al meer beschermde natuur is, gaat het om 15 procent van het territorium, minder dan het OESO-gemiddelde. Een vijfde tot een derde van de zoet­watervissen, vogels, vaatplanten en zoogdieren stelt het bovendien zeer slecht.

Verstedelijking en versnippering namen toe en slechts 2 procent van het oppervlaktewater en 37 procent van het grondwater is in goede staat, wat slechter is dan het Europese gemiddelde. Het gebruik van meststoffen en pesticiden in de landbouw is dan wel afgenomen, maar ligt nog altijd hoger dan in de meeste andere OESO-landen.

Rode draad is telkens weer het gebrek aan samenwerking en samenhang tussen de verschillende overheden. Over klimaat schrijft de OESO: “België haalt misschien net zijn klimaatdoelen voor 2020, maar het ontbeert een langetermijnvisie die de federale en regionale regeringen delen om de (Europese) doelen voor 2030 te halen.”

Aanbevelingen zijn: meer coördinatie tussen de regio’s, sterker waterbeleid, een koolstoftaks en doorgedreven kilometerheffing, subsidies voor fossiele brandstoffen en het belastingvoordeel voor salariswagens afbouwen, een taks op pesticiden en een biodiversiteitsstrategie die in lijn ligt met de ambitieuze Europese doelen voor 2030.

Ook raadt de OESO aan een interfederale klimaatwet te stemmen met daarin zo’n langetermijnvisie. “Die komt er alvast niet want er is geen politieke wil”, reageert leefmilieu- en klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234