Zaterdag 16/01/2021

België krijgt 'beetje' hoop voor Europese stroomfactuur

Jaarverslag van energieregulator Creg

Er is een oplossing in de maak voor de 'massale kosten' die Belgische consumenten, als gevolg van de vrijmaking van de Europese elektriciteitsmarkt, de volgende jaren dreigen op te lopen. Dat heeft Christine Vanderveeren, de voorzitter van de Belgische energieregulator Creg, gisteren gezegd tijdens de voorstelling van het jaarverslag van de instelling.

Door de liberalisering van de elektriciteitsmarkt, een project dat waarschijnlijk nog tot 2005 loopt, wordt het voor verkopers van elektriciteit mogelijk hun stroom in andere Europese landen aan te bieden. Daarbij zal België het slachtoffer worden van zijn centrale ligging: door die ligging zullen heel wat verkopers immers hun elektriciteit door België laten transiteren. Zo'n transit brengt een massa extra kosten met zich mee, zeggen experts. Niet alleen zijn er gebruikskosten verbonden aan zulke grensoverschrijdende transits - de operatoren zelf ramen die kosten op 200 miljoen euro per jaar (ruim 8 miljard frank) in heel Europa - bovendien zijn er in België zware investeringen nodig in het netwerk om stroompannes te vermijden. Die worden op "tientallen miljarden frank" geraamd. De kosten zouden door de beheerder van het Belgische netwerk gedragen moeten worden, maar die zou zulke kosten ook kunnen afwentelen op de eindgebruikers, gezinnen en bedrijven.

De verdeling van de transit- en verwante kosten, is ook inzet van een verbeten Europese strijd. Overleg tussen de Europese regulatoren over de zaak heeft totnogtoe alleen maar onenigheid opgeleverd. De Creg, de Belgische vertegenwoordiger in dat overleg, lag daarbij als enige dwars, zegt Vanderveeren. "Omdat wij van het principe uitgaan dat wie kosten veroorzaakt, die ook zelf allemaal moet betalen. Maar landen zonder grote transitstromen (zoals bijvoorbeeld een perifeer land als Spanje, JS) zijn het daar niet mee eens." Bij het zoeken naar een consensus tijdens dat overleg is Vanderveeren naar eigen zeggen onder zware druk komen te staan om toch maar toe te geven.

Maar ondertussen zijn de grensoverschrijdende stroomtransits een Europese topprioriteit geworden. Nadat de Europese Commissie gedreigd had zelf een regeling op te leggen, zouden nu de Europese ministers voor Energie volgens Vanderveeren zelf een oplossing uitwerken. "Het evolueert in de goede (Belgische, JS) richting", zei Vanderveeren gisteren.

Ondertussen heeft ook de procedure om in België een beheerder voor het elektriciteitsnetwerk aan te wijzen - een van de vereisten voor een vrijgemaakte markt -, vertraging opgelopen, omdat de Creg weigerde de statuten van de kandidaat-beheerder (een samenwerking van Electrabel en SPE) goed te keuren. Het conflict tussen Electrabel en de Creg blijft daarbij aanslepen - Electrabel wil onder meer met de netbeheerder naar de beurs trekken, maar zegt dat onmogelijk is door de beperkingen die de Creg oplegt. "Er lijkt geen schot in de zaak te komen", zei Vanderveeren gisteren. "En dat is vervelend. Want zolang er geen netwerkbeheerder aangesteld is, kunnen er zelfs geen klachten tegen ingediend worden door concurrenten of eindafnemers. En dat is niet echt wenselijk in een geliberaliseerde omgeving." JS

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234