Woensdag 23/09/2020

België krijgt 50.000 bankgegevens van mogelijke belastingontduikers

Beeld Thinkstock

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft 19 andere Europese landen op de hoogte gebracht van een lijst van meer dan 150.000 bankgegevens die gelinkt kunnen worden aan belastingontduiking. De lijst bevat ook net geen 50.000 Belgische bankgegevens.

Anonieme bron
De deelstaat verkreeg de info nadat een harde schijf anoniem werd afgeleverd bij de fiscale recherche in Wuppertal. De verschillende genoemde landen kregen de gegevens doorgestuurd, aldus een persbericht op de site van de deelstaatregering. Het gaat om gegevens bij Luxemburgse en Zwitserse banken.

België komt, met precies 49.022 vermeldingen, na Duitsland (54.000 keer) het meest voor. Frankrijk wordt 42.540 keer genoemd. Andere Europese landen komen in veel mindere mate voor: Nederland (4.466), Italië (1.915) en Spanje (1.104).

Uitwisseling van informatie
De gegevens bevatten ook documenten van adviesbureaus van een bank, "die kunnen wijzen op medeplichtigheid aan belastingontwijking", aldus de minister van Financiën van Noordrijn-Westfalen, Norbert Walter-Borjans. "Met deze nieuwe gegevens toont Noordrijn-Westfalen dat we de automatische informatie-uitwisseling al uitvoeren voor die in werking getreden is, en dat we alle mogelijkheden gebruiken om samen te werken met de fiscale recherches van onze Europese buren." Nog volgens de minister vormt deze stap een "belangrijke boodschap" aan belastingontduikers. "Alsmaar meer schuilplaatsen voor zwart geld worden ontdekt."

Nog meer gelekte informatie
De Duitse deelstaat kreeg uit Frankrijk nog een tweede harde schijf, met informatie over "vooral stichtingen en postbusbedrijven bij een Zwitserse bank, met banden met zeven verschillende landen". Die gegevens komen bovenop de informatie die de Frans-Italiaanse klokkenluider Hervé Falciani, die aan de oorsprong lag van Swissleaks, al lekte. Daarbij gaat het om 1.772 gevallen: de meeste Duits, maar ook 85 uit België, Italië, Hongarije, Nederland, Spanje, Tsjechië en Zweden.

De Duitse deelstaat laat zich al langer gelden in de strijd tegen fiscale fraude: in november vorig jaar bezorgden de autoriteiten Griekenland gegevens van fraudeurs. Daarnaast kocht ze al verschillende cd's en usb-sticks aan met bankgegevens van mensen die verdacht worden van fraude. Dat laatste leidde al tot polemieken in Duitsland.

Van Overtveldt bevestigt

"Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en de FOD Financiën bevestigen dat de minister vandaag/vrijdag van zijn ambtsgenoot uit Noordrijn-Westfalen een brief gekregen heeft waarin hem wordt meegedeeld, dat die deelstaat eerstdaags aan de federale Duitse belastingdienst gegevens zal overmaken over Belgen met buitenlandse tegoeden." Dat heeft de FOD Financiën via een persmededeling vrijdagmiddag laten weten.

"Die brief bevat geen enkele andere precisering noch over het aantal Belgen, noch over het totaalbedrag of over het feit dat het om dezelfde zaak gaat van een paar maanden terug", voegt Financiën daar aan toe. "In april werden namelijk gecodeerde lijsten overgemaakt die behandeld worden door de algemene administratie van de BBI."

Die BBI-administratie zal volgende maandag contact opnemen met de Duitse federale collega's om de nieuwe informatie te krijgen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234