Woensdag 27/01/2021

Milieurapport

België is volgebetonneerde toprecycleerder

Als het gaat over schone lucht is er vooruitgang, maar die is relatief.Beeld ANP

Het Europees Milieuagentschap publiceert vandaag zijn vijfjaarlijkse milieurapport. Om diplomatieke redenen is er geen echte landenranking met scores per lidstaat. Maar een blik op alle 'deelgebieden' leert dat België het op sommige milieuvlakken behoorlijk doet terwijl het elders bij de allerslechtste leerlingen van de Europese klas behoort.

Als het gaat over schone lucht en water is er vooruitgang, maar die is relatief, omdat de startposities uiterst belabberd zijn. De afgelopen jaren is het aantal schadelijke stoffen in de Belgische lucht aanzienlijk gedaald maar tussen de 56 en 100 procent van de bevolking is nog altijd blootgesteld aan concentraties van de vier belangrijkste luchtvervuilers die te vaak boven de EU-limieten pieken: fijn stof, stikstofdioxide, zwavelstofdioxide en ozon.

Belgische waterlopen en kustwateren staan in het EMA-rapport vooral in de donkerrode kleur van 'in slechte staat' en voor nitraten en fosfaten zijn de scores ook niet geweldig, al is er in het algemeen wel een vooruitgang. Specifiek in Vlaanderen is door waterzuivering de kwaliteit verbeterd en zijn de hoeveelheden nitraten en fosfor die landbouw in waterlopen loodsen nu kleiner dan in 2000. Huishoudens en bedrijven volgen die trend echter niet.

'Verdieseling'

De energieconsumptie in ons land is niet uitstekend, al neemt ze af. In Brussel met bijna een vijfde terwijl de bevolking groeide en ook in Vlaanderen neemt de energieconsumptie af maar ze ligt wel nog altijd boven die van 2000. Ook de CO2-uitstoot neemt af en daarmee zit België bij de iets betere middenmoot.

De slechtste punten krijgen we voor verstedelijking en lintbebouwing. Op dat vlak zijn we de op een na slechtste, na Malta, en het Europees Milieuagentschap tikt ons land ook op de vingers voor de zware 'verdieseling'. Maar zoals bekend zijn we top in afvalverwerking en recyclage, net na Duitsland en Oostenrijk. "België is zeker geen slechte leerling en boekt op verschillende vlakken vooruitgang", zegt EMA-directeur Hans Bruyninkcx. "Er liggen ook heel wat beleidsplannen op tafel die veelbelovend zijn, zoals het groene Marshallplan in Wallonië en de Vlaamse Strategie voor Duurzame Ontwikkeling. Maar het gaat er nu echt om die plannen in concreet beleid om te zetten, want de tijd dringt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234