Vrijdag 27/05/2022

België is te klein voor Leterme

Yves Leterme (CD&V) is niet beschikbaar voor de verkiezingen van 2014. Nationaal heeft hij zijn deel van het werk gedaan en de OESO is interessanter dan het Europese parlement, vindt hij. Maar een job als Europees commisssaris sluit hij niet bij voorbaat uit.

Op geen enkele lijst zult u hem op 25 mei 2014 terugvinden. Niet op de Vlaamse, noch op de federale of de Europese. Yves Leterme heeft besloten niet deel te nemen aan de verkiezingen van volgend jaar. Geen negatieve keuze, benadrukt hij, wel een uiterst positieve. Eentje voor een toekomst die buiten België ligt. Dat heeft de CD&V'er gisteravond bevestigd tijdens een interview in VRT-programma Terzake.

"Ik heb de afgelopen twintig jaar aan vijftien verkiezingen deelgenomen, ik heb alle mogelijke functies bekleed", benadrukt hij aan de telefoon. "Ik ben parlementslid geweest, fractievoorzitter, Vlaams minister-president, federaal vakminister, vicepremier, premier en partijvoorzitter. Ik heb mijn deel van het werk daar wel gedaan."

Leterme zal zijn partij zelfs niet steunen in de hoedanigheid van lijstduwer. "Had het gekund, dan had ik dat wel graag gedaan. Maar een kandidatuur voor parlementsverkiezingen is onverenigbaar met mijn ambities. Ik ben nu 52 jaar en zou graag mijn internationale carrière verder uitbouwen. In een bijzonder boeiende job die verder reikt dan louter Europa, wat niet onbelangrijk is."

Die job ligt in eerste instantie bij de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OESO). Leterme is daar sinds zijn vertrek uit de Belgische politiek eind 2011 adjunct-secretaris-generaal en ziet een verlenging van zijn mandaat wel zitten. In de omgeving van de gewezen premier wordt bovendien gefluisterd dat hij een goede kans maakt om over enkele jaren de grote baas van de OESO, de Mexicaan José Angel Gurría, op te volgen. Leterme wil niet bevestigen dat dat binnen zijn middellange termijnplanning past. "Er zijn ook andere internationale opties buiten de OESO", aldus Leterme.

Opvolging De Gucht

Vrijdag bracht Leterme die boodschap ook over aan zijn partijvoorzitter Wouter Beke. Die was naar eigen zeggen "niet verrast". "Ik respecteer zijn beslissing en ben blij dat hij achter de schermen een fervent militant van onze partij zal blijven", aldus de voorzitter vanop vakantie. "Al klopt het natuurlijk dat we Leterme altijd hadden kunnen gebruiken, zowel omwille van zijn inhoudelijke als electorale capaciteiten."

Bij de verkiezingen van 2007 haalde Leterme een monsterscore van 800.000 voorkeurstemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen eind vorig jaar was hij in thuisstad Ieper ook nog de absolute stemmenkampioen met het dubbel aantal bolletjes achter zijn naam dan de tweede in de lijst. "Maar", zegt Beke, "ondertussen zijn er ook andere mensen naar voren gekomen."

In Letermes provincie West-Vlaanderen is de mateloos populaire Vlaamse minister Hilde Crevits de onbetwiste nummer één om de CD&V-lijst te trekken. Federaal ziet staatssecretaris Hendrik Bogaert - na jaren in de schaduw geleefd te hebben van Leterme en Stefaan De Clerck - eindelijk zijn kans schoon. En voor de Europese lijst staat CD&V als één blok achter ex-voorzitter Marianne Thyssen.

Leterme geeft wel toe dat hij even over Europa heeft nagedacht. "Maar momenteel spreekt ook dat niveau me minder aan dan mijn andere opties."

Voor alle duidelijkheid: Leterme heeft het dan wel over zetelen als europarlementslid. Een andere optie is dat het stemmenkanon volgend jaar door zijn partij naar voren geschoven wordt als de nieuwe Belgische Europese commissaris. Eind 2014 loopt het mandaat van Karel De Gucht (Open Vld) af en zijn kans op een verlengd verblijf is niet zo groot.

Het Europese commissarisschap wordt namelijk onderhandeld bij de federale regeringsvorming en wordt mee in de weegschaal gelegd bij de verdeling van de ministersposten. Gezien het krimpscenario waarin Open Vld zich bevindt, is het eerder onwaarschijnlijk dat de partij de Europese post nog zal kunnen claimen. Bovendien is CD&V "aan de beurt".

Wouter Beke wil daarover nog geen uitspraken doen wegens "veel te vroeg", "maar het spreekt voor zich dat Leterme een goede kandidaat zou zijn". Bij Leterme luidt het eveneens dat die optie nog niet aan de orde is, maar - opmerkelijk - zijn interesse ontkennen doet hij dit keer evenmin. "Daarover zal op het juiste moment beslist worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234