Dinsdag 06/12/2022

België is maar een ommetje op weg naar Monaco

De aanvraag van de Franse multimiljardair Bernard Arnault om Belg te worden, is geen unicum. De relatief lage belastingdruk op inkomsten uit vermogen heeft de voorbije jaren tal van gefortuneerden uit buurlanden naar België gelokt.

België kent geen belasting op de meerwaarde die gerealiseerd wordt bij de verkoop van aandelen. De fiscaliteit op vastgoed is relatief aan de lage kant, omdat de berekening van het kadastraal inkomen hopeloos gedateerd is. De roerende voorheffing, die inkomsten uit kapitaal belast, is nauwelijks progressief. Het gros van die inkomsten wordt in ons land belast tegen 25 procent.

Oase, geen paradijs

"Al die elementen samen maken dat de belastingdruk op inkomsten uit vermogen in België zeer interessant is voor Fransen. In eigen land betalen ze veel meer", zegt belastingexpert Michel Maus, professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). "Een fiscaal paradijs kan je België niet noemen, maar de term fiscale oase is zeker op zijn plaats."

Een voorbeeld van hoe groot het verschil in belasting is. Een Fransman die een aandelenpakket met een meerwaarde van 30 miljoen euro verkoopt betaalt daar in Frankrijk ruim 9 miljoen euro belastingen op. Als hij migreert naar ons land en het pakket verkoopt, betaalt hij geen (zero) belastingen. "Het verschil is gigantisch", zegt Maus.

Naar schatting 100.000 Fransen zijn om fiscale redenen naar ons land afgezakt. Onze noorderburen kennen de weg naar België nog beter. Ongeveer 130.000 Nederlanders verkiezen om fiscale redenen een stek in ons land.

Tien jaar geleden waren Frankrijk en Nederland voor gefortuneerde Belgen ook fiscale vrijstaten. Maar de voorbije jaren zijn de achterpoortjes gesloten. Zo worden Belgen met vastgoed in Frankrijk automatisch kenbaar gemaakt aan de Belgische fiscus. De omgekeerde beweging is er niet. "Ons land speelt de gegevens van Fransen met domicilie in ons land niet automatisch door aan de Franse fiscus", zegt Maus.

Voor alle duidelijkheid. Fransen die om fiscale redenen naar België verhuizen zijn aan dezelfde belastingregels onderworpen als alle andere inwoners in ons land. Tot voor kort werden ze in ons land, met zijn torenhoge belastingdruk op arbeid, hoger belast, ook hoger belast op hun lonen en weddes dan in hun thuisland het geval zou zijn.

Twee keer nadenken

Met de zware belasting van 75 procent op grote vermogens die president Hollande in Frankrijk wil invoeren, komen de zaken nu enigszins anders te liggen. Het is precies die rijkentaks die multimiljardair Arnault de grens overjaagt. De Franse zakenman aast zelfs op een naturalisatie tot Belg.

Maus betwijfelt of het echt Arnaults bedoeling is om voor goed naar België te komen. "Zijn ware bedoeling is het bekomen van fiscaal asiel in Monaco", zegt de expert. "Een ommetje voor Arnault via België is daarvoor aangewezen. Als Frans staatsburger betaalt hij in Monaco evenveel belastingen als in Frankrijk. Als hij nu eerst Belg wordt en daarna zijn Franse nationaliteit opgeeft, kan hij als Belg naar Monaco en kan hij volop profiteren van de fiscale voordelen van het prinsdom."

De belastingexpert raadt ons land aan om twee keer na te denken voordat het groen licht geeft voor een naturalisatie van de Franse zakenman. "Als je ziet hoe fel er in Frankrijk gereageerd wordt op de affaire-Arnault, moeten we oppassen. Arnault met open armen ontvangen, zou een verkeerd signaal zijn op een ogenblik dat we in het dossier-Dexia andere katten te geselen hebben met onze zuiderburen", zegt Maus. "Fiscale uitzonderingsregimes worden in Europa almaar minder getolereerd. In België bekijken we Zwitserland als een belastingparadijs. We moeten oppassen dat de Fransen ons ook niet in die termen bekijken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234