Dinsdag 26/05/2020

'België is Eldorado niet'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) schrijft de asielzoekers in ons land een brief waarin hij waarschuwt voor te hoge verwachtingen. 'De opvang is collectief en de aanvragen kunnen lang duren.' Tegelijk hoopt hij dat de brief zal ontraden. 'Want de instroom blijft immens.'

33 vluchtelingen - families met kinderen - weigerden begin oktober hun opvang. De camping nabij Sart-lez-Spa in de Ardennen was niet het appartement dat ze hadden verwacht. In Sijsele protesteerden vluchtelingen tegen het eentonige voedsel dat voor hun neus werd gezet. Met een brief aan de asielzoekers wil staatssecretaris Francken (N-VA) de verwachtingen temperen en wilde ideeën de kop indrukken.

"Sommige mensen komen naar hier en denken dat ze flink geld gaan verdienen. Dat de gebraden duiven zomaar in de mond vliegen. Maar dat is niet zo. Via de brief wil ik de asielzoekers correct informeren. België is Eldorado niet."

Mosterd in Nederland

De mosterd haalde hij bij zijn Nederlandse collega Klaas Dijkhoff. Die kroop op 20 oktober al in zijn pen. Sinds 30 oktober geeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) elke vluchteling die asiel aanvraagt de brief in zijn taal mee. Maar volgende week krijgen alle asielcentra de brief ook op de deurmat. En dat in tien talen: Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Russisch, Urdu (Pakistaanse taal), Dari (Afghaanse taal), Pasjtoe (Afghaanse taal), Somalisch en Sorani (Koerdische taal).

Francken schrijft aan "al wie asiel aanvraagt in ons land". De brief belandt dan wel in de handen van asielzoekers in procedure maar Francken wil zo ook duidelijk vluchtelingen die hier aankloppen voor asiel ontmoedigen. "De instroom blijft immens. En in Nederland heeft het schrijven van Dijkhoff vruchten afgeworpen."

In de brief waarschuwt Francken voor een langdurige asielprocedure. "Door de massale toestroom verloopt soms meer dan een jaar voordat de asielzoekers geïnterviewd kunnen worden." De N-VA'er herinnert de asielzoeker dat hij steeds vrijwillig kan terugkeren op kosten van de regering. De verblijfsvergunning is tijdelijk, benadrukt Francken. Ze is vijf jaar geldig en niet langer. Daarna wordt de nood aan internationale bescherming herbekeken.

De staatssecretaris wijst op de collectieve huisvesting. "Asielzoekers verblijven in leegstaande kazernes of andere grote gebouwen met gemeenschappelijke slaapzalen. Ze krijgen kost en inwoon, geen financiële steun."

Gezinshereniging

België past de Dublin-procedure toe, schrijft hij. Dat houdt in dat asielzoekers terug moeten naar het Europese land waar ze zich het eerst hebben laten registreren. Francken zegt in de brief dat je alleen je gezin kunt laten overkomen wanneer je wordt erkend - en die beslissing kan zoals gezegd pas na een jaar vallen. Bovendien, stelt de N-VA'er, kan je tot negen maanden op een antwoord voor gezinshereniging wachten.

Tot slot klinkt het: "Wanneer uw asielaanvraag wordt afgewezen, krijg je het bevel om het grondgebied te verlaten. Er komt geen collectieve regularisatie op humanitaire basis." Wie weigert, kan worden aangehouden en onder dwang worden teruggebracht. De regering trok de middelen daarvoor fors op.

Gisteren bleek dat er 1.774 asielzoekers wachten op een registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Zij moeten tot twee weken geduld hebben voor ze kunnen terugkeren. Die lange wachttijd maakt ook dat noodopvang in de WTC III eivol zit. Volgens het Burgerplatform moeten er elke nacht ettelijke honderden mensen buiten slapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234