Donderdag 22/08/2019

"België is één van de twintig grootste belastingparadijzen ter wereld"

Beeld photo_news

België is een van de twintig landen die het hardst meegaan in de 'race to the bottom' naar een alsmaar lagere vennootschapsbelasting en andere belastingsvoordelen voor bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek naar belastingparadijzen dat de ngo Oxfam maandag publiceert. Op die manier lopen landen miljoenen dollars mis die nodig zijn om armoede en ongelijkheid aan te pakken.

Volgens het onderzoek van Oxfam staan Bermuda, de Kaaimaneilanden en Nederland bovenaan het klassement van landen die een "belangrijke rol spelen als vennootschapsbelastingsparadijs". België staat tussen de plaatsen 15 en 20 (die plaatsen werden niet gerangschikt).

"Er zijn geen winnaars in deze race", zegt Oxfam-adviseur Esmé Berkhout. "Gewone mensen, vooral de armsten, betalen de prijs voor deze roekeloze competitie."

Oxfam nam voor het onderzoek in overweging in welke mate landen een "beschadigend belastingsbeleid" hanteren, "voorzien in oneerlijke en onproductieve stimulansen" en het gebrek aan samenwerking "met internationale processen tegen belastingsontwijking". Voor Berkhout helpen deze belastingparadijzen "grote bedrijven jaarlijks miljoenen dollars te ontvreemden van andere landen".

De slachtoffers? Arme bevolking
Deze belastingsparadijzen zijn volgens Oxfam echter niet het enige probleem: wereldwijd is een 'race to the bottom' aan de gang voor de vennootschapsbelasting. Onder de G20-landen bedroeg die belasting 25 jaar geleden gemiddeld 40 procent, vandaag is dat minder dan 30 procent. Daarnaast is, vooral in ontwikkelingslanden, het gebruik van "onproductieve en verspillende investeringsstimulansen" aan het toenemen.

Zulke maatregelen worden betaald door aan de uitgavenzijde te snijden of de btw te verhogen. Die laatste belastingsverhoging treft onevenredig de arme bevolking.

Oxfam vraagt dat regeringen samenwerken om deze race te stoppen en ervoor te zorgen dat bedrijven eerlijk belast worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden