Dinsdag 10/12/2019

De blok

“België is een uitstekend land om in op te groeien, maar al die racisten, brrr”

Marie Casier. Beeld Fernand Van Damme

Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: Marie Casier (18), student sociaal werk aan de Karel de Grote Hogeschool

Heeft uw studentenstad u veranderd?

“Antwerpen heeft me doen openbloeien. Ik kom uit Kortrijk en was het een beetje beu om altijd dezelfde mensen te zien. In Gent troepen alle West-Vlamingen samen, dus na het middelbaar dacht ik: waarom Antwerpen niet proberen?

“Ik kende hier niemand, maar intussen heb ik toch al wat goeie vrienden gemaakt. In het weekend zie ik soms nog mijn Kortrijkse maten, ze vinden het niet erg dat ik voor dit pad heb gekozen.”

Wat is uw ultieme bloktip?

“Las genoeg pauzes in. Ik leer een uur en dan neem ik een kwartier rustpauze. Vind je dat veel? Tja, ik heb moeite om me te focussen.” (lacht)

Zijn er dingen die u niet leuk vindt aan het studentenleven?

“De druk om je bij een studentenvereniging aan te sluiten. Die is echt wel niet te onderschatten: niet alleen de kringen pushen je, ook onze school doet eraan mee. Zo stuurt ze continu mails voor activiteiten van de studentenverenigingen. Neen bedankt, ik maak wel zelfstandig vrienden.”

Hoeveel dates hebt u het afgelopen semester gehad?

“Geen. Ook mijn vriendinnen hebben geen relatie.

“Natuurlijk mis ik af en toe affectie, iemand aan wie ik alles kan toevertrouwen, maar dan besef ik weer hoeveel ik aan mijn vrienden en familie heb.

“Met mijn vriendinnen kan ik over alles praten, maar meestal belanden we toch weer bij het onderwerp ‘jongens’. (lacht) Je hebt er die heel respectvol met je omgaan, maar er zijn er ook die je gewoon gebruiken. Ik ben daar ook al het slachtoffer van geweest, ja. Nu heb ik mijn les wel geleerd: ik wacht op de juiste, speel die spelletjes niet meer mee.”

Marie Casier. Beeld Fernand Van Damme

Wat is uw meest dierbare bezit hier op kot?

“Een gasmasker dat hier op mysterieuze wijze is beland.” (lacht)

Wat is uw meest memorabele nacht van het afgelopen semester?

“Voor de verjaardag van een vriendin zijn we naar de Red & Blue (bekende Antwerpse discotheek, red.) gegaan. Dat was een fantastische nacht.”

Waar wilt u na uw studies belanden?

“In de kunstensector. Ik wil kunst voor iedereen toegankelijk maken, bijvoorbeeld voor rusthuisbewoners die niet meer naar musea kunnen gaan.

“Vroeger dacht ik altijd: bah, kunst. Maar toen kreeg ik het vak ‘kunst en cultuur’ en begon het me wel te interesseren. Sindsdien schilder ik en bezoek ik geregeld musea. Kunst is een passie geworden.”

Bent u optimistisch of pessimistisch over België en de wereld?

“Vrij pessimistisch. België is een uitstekend land om in op te groeien, maar de politiek is een farce en dan heb je nog al die racisten, brrr. Na mijn studies zou ik graag verhuizen. Het is nog een vaag idee, maar het wordt sowieso een land met beter weer.” 

Hoeveel Tinder-matches hebt u?

“250. Maar ik zie Tinder puur als tijdverdrijf. Ik spreek niet echt met die jongens af. Ze vragen dat soms, maar ik wantrouw het, daten met iemand die je via een app kent.”

Hoe ervaart u de blokperiode?

“Blokken gaat moeizaam bij mij. Ik lijd aan uitstelgedrag en ervaar totaal geen stress. Ik denk altijd: als het nu niet lukt, heb ik nog een kans in augustus. En lukt het herexamen niet, dan neem ik het wel mee naar volgend jaar. Je hoort het: ik ben dé modelstudent.” (lacht)

Marie Casier. Beeld Fernand Van Damme
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234