Zondag 11/04/2021

'België is een land in moreel verval'

Vanuit extreem christelijke hoek wordt furieus gereageerd op de nieuwe Belgische euthanasiewet. Als we sommige buitenlandse websites mogen geloven, worden in ons land à volonté gehandicapte kinderen gedood.

"Dit is een doodstraf zonder proces, zonder aanklacht, zonder recht op verdediging", schrijft ene J.C. von Krempach op Lifenews.com, een website met duidelijk katholieke connecties. "Op exact dezelfde manier startte in nazi-Duitsland de Holocaust." Von Krempach zegt dat hij mensenrechten- advocaat is en heeft zelf een blog, Turtle Bay and Beyond, waar hij thema's rond internationaal recht bespreekt. Hij vraagt zich af of Eurocommissaris Viviane Reding, verantwoordelijk voor justitie, in actie zal komen en besluit zelf dat dat wellicht niet zal gebeuren aangezien zij "niet geïnteresseerd is in echte mensenrechten".

Opvallend is ook dat de anti-euthanasielobby geciteerd wordt in reguliere media en van daaruit haar grieven wereldkundig kan maken. "Nu wordt ook al tegen kinderen gezegd dat hun levens niets meer waard zijn", schrijft dr. Kevin Fitzpatrick in een commentaarstuk op de site van CNN. "De kern van een goed ziekenbeleid is de veiligheid van patiënten, maar onder de Belgische euthanasiewetten wordt dat opgeofferd in de naam van individuele keuze."

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), inspirator van de nieuwe wet, kent de reacties. "God ja, ik heb gisterenavond (na de stemming, AE) wel wat mailtjes gekregen van mensen die mij vroegen of ik nog ga kunnen slapen. Ik denk dat veel mensen deze wet niet goed hebben begrepen. Het wordt tijd dat euthanasie wordt weggetrokken uit de hoek waarin de tegenstelling gelovig-niet gelovig speelt."

Het zijn reacties die ook professor Wim Distelmans, voorzitter van LEIF (LevensEinde InformatieForum), allang niet meer verbazen. "Ach, ik krijg zelf ook nog wel haatmails waarin ik murderer word genoemd", vertelt hij. Een verklaring voor de furieuze reacties ligt volgens Distelmans mogelijk in het feit dat euthanasie in slechts enkele landen goed gedefinieerd is en dat de praktijk op één hoopje wordt gegooid met dingen die er niets mee te maken hebben.

"In de VS wordt bijvoorbeeld over mercy killing gesproken en dat is dan met of zonder toestemming van de patiënt. Mogelijk wordt daarom zo heftig gereageerd. Maar het is wel schandalig dat men veroordeelt zonder enige voorkennis. Zo wordt gezegd dat België de euthanasie op gehandicapte kinderen heeft goedgekeurd. Onlangs nog zei René Stockman (de generaal-overste van de Broeders van de Liefde, AE) in Humo dat hij abortus als een vorm van euthanasie beschouwde. Wel, het een heeft helemaal niets met het ander te maken, maar zulke meningen worden dan wel opgepikt door anderen."

Een van de ferventste anti-euthanasie-activisten is de Amerikaan Wesley J. Smith van het Center on Human Exceptionalism, dat volgens de website van de instelling onderzoek doet naar thema's als euthanasie, stamcellen en genetische manipulatie. "Als je wilt weten wat er gebeurt wanneer een maatschappij enthousiast het vergif van euthanasie slikt, kijk dan naar België", schreef Smith, vlak voordat de wet van vorige week werd goedgekeurd. "Misschien onder invloed van bovenbuur Nederland - dat de pionier was inzake toelating van euthanasie - heeft België al sinds 2002 euthanasie gelegaliseerd. Sindsdien is het land, met het hoofd naar beneden, van een verticale, morele klif gedonderd."

Wesley J. Smith is een advocaat die ook adviseur is van de International Task Force on Euthanasia and Assisted Suicide en heeft een omvangrijke invloedssfeer. Hij volgt de situatie in België op de voet, zo blijkt uit zijn schrijven, waarin hij ook de dood aanhaalt van de dove tweelingbroers Marc en Eddy Verbessem, die samen kozen om een einde aan hun leven te maken toen ze ook blind begonnen te worden. "In een moreel gezonde maatschappij zou Dufour (David Dufour, de dokter van de broers) zijn medische vergunning kwijtraken en terecht moeten staan voor moord. Maar blijkbaar geldt die beschrijving van moreel gezond niet meer voor België."

Euthanasie voor kinderen is de volgende stap in België, ging Smith verder. "En waarom zouden we daarover verbaasd moeten zijn? Als het moorden eenmaal aanvaard is als een antwoord op menselijke problemen en lijden, dicteert de kracht van pure logica dat er geen bodem is."

Wim Distelmans wordt hier en daar ook persoonlijk aangepakt, onder meer door Wesley J. Smith. Distelmans, zo schrijft hij, is "de euthanasiedokter die een licence to kill anyone heeft". Verder omschrijft Smith de voorzitter van LEIF als iemand die thuishoort in het rijtje "demonische dokters zonder remmen".

"Hij kan eigenlijk iedereen doden van wie hij denkt dat diens leven niets meer waard is", zegt Smith. "Niets zal worden ondernomen rond 's mans radicale 'dood-op-verzoek'-absolutisme." Wim Distelmans zelf zegt dat hij zich niet echt bedreigd voelt. "Maar prettig is het natuurlijk niet. Er moest maar eens een gek zijn die dat soort woorden ernstig neemt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234