België in de top 10 van donoren voor UNAIDS
De Belgische federale overheid steunt UNAIDS, de Aids-organisatie van de Verenigde Naties in 2013, 2014 en 2015 voor een totaalbedrag van 14,52 miljoen euro. De Vlaamse overheid steunt UNAIDS voor een jaarlijks bedrag van 750.000 euro. Hierdoor behoort België tot de top 10 donoren van UNAIDS. Dat heeft Martinus Desmet van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking bekendgemaakt.
Vorige dinsdag vond de eerste open bilaterale consultatie plaats tussen UNAIDS, het VN-programma dat de aanpak van hiv (human immodeficiency virus) in de wereld coördineert, en de federale en Vlaamse overheid en andere stakeholders zoals parlementsleden, niet-gouvernementele organisaties en wetenschappelijke instellingen. Het was de eerste maal dat beide overheden samen dergelijk bilateraal overleg met de betrokken partijen organiseerden.
Vandaag hebben 10 miljoen mensen met hiv toegang tot behandeling, maar in Oost-Europa en Centraal-Azië en bij bepaalde bevolkingsgroepen blijft het aantal nieuwe infecties onrustwekkend hoog. In landen zoals Congo, het belangrijkste partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, blijft de toegang tot anti-aids behandeling, ook voor zwangere vrouwen, onaanvaardbaar laag.
Michel Sidibé, uitvoerend directeur van UNAIDS, bedankte koningin Mathilde voor haar inzet voor een hiv-vrije generatie wereldwijd. Koningin Mathilde is actief betrokken bij het gecoördineerde VN-actieplan dat tegen 2015 alle hiv-infecties bij pasgeborenen en baby's wil beëindigen. Sidibé bracht ook hulde aan zijn voorganger, de Belg Peter Piot, die UNAIDS uitbouwde tot een slagkrachtige VN-instelling die het thema op de agenda van de internationale gemeenschap plaatst.