Zaterdag 21/09/2019

Update

België houdt F-16's en C-130's klaar voor interventie tegen IS

Beeld BELGA

België houdt verschillende opties open om eventueel bij te dragen aan de internationale interventie tegen Islamitische Staat, zo valt te horen in regeringskringen. Het uitsturen van een viertal F-16's, maar ook de inzet van één of meer C-130's, is een piste. België is een van de laatste landen waar de flexibel inzetbare vrachtvliegtuigen nog actief zijn. Secretaris-generaal Rasmussen zei vandaag dat de Navo een coördinerende rol zou kunnen spelen bij een militaire interventie tegen IS.

Zowat alle partijen van de oude en de nieuwe federale meerderheid lieten de voorbije dagen verstaan dat ze bereid zijn deel te nemen aan een internationale coalitie tegen IS. Een officiële vraag kwam er nog niet, maar in regeringskringen valt te horen dat wel een en ander mogelijk is.

Net als in Libië wordt meteen gedacht aan F-16's om luchtbombardementen uit te voeren. De Belgische straaljagers leverden toen meer dan behoorlijk werk met ruim 98 procent van de bombardementen die doel troffen. In Libië konden de Belgische toestellen snel worden ingezet, omdat ze al op trainingsmissie waren in het Griekse Araxos.

Kan snel gaan
Ook tegen IS zou het snel kunnen gaan, zo valt te horen. Voor de Belgische F-16's in het Afghaanse Kandahar staat nog een laatste aflossing klaar, die naar verluidt makkelijk zou kunnen worden afgeleid naar Irak. Als uitvalsbasis wordt volgens een insider onder meer gedacht aan een Amerikaanse basis in Irak.

Daarnaast zouden ook de Belgische C-130's een meerwaarde kunnen zijn, luidt het voorts. België is één van de laatste landen die nog vliegen met de toestellen, die erg flexibel zijn en makkelijk op korte afstand kunnen landen.

Tot slot zouden ook enkele opleiders kunnen worden uitgestuurd om het Iraakse leger bij te staan. Of militairen om een basis te bewaken, zoals de Belgen ook al deden in het Afghaanse Kunduz.

Regering
Het effectief uitsturen van Belgische militairen tegen IS in de komende dagen of weken zal afhangen van de politieke situatie op dat moment. Is de regering-Di Rupo nog in lopende zaken, dan zullen - net als bij de interventie tegen de Libische president Khadafi - de verschillende partijen via een resolutie in het parlement om instemming gevraagd worden. Is de nieuwe federale regering al op de been, dan is zij het die haar fiat moet geven.

Parijs
Vandaag vond in Parijs ook een internationale conferentie plaats over mogelijke acties tegen Islamitische Staat. De deelnemers beloofden Irak "op alle noodzakelijke manieren bij te staan", zo blijkt uit de slotverklaring. Daar zijn ook militaire middelen bij.

Volgens de deelnemers aan de conferentie vormt IS een "bedreiging voor Irak en voor de hele internationale gemeenschap (...) Zij (de deelnemers, red.) verbinden zich ertoe de nieuwe Iraakse regering met alle noodzakelijke middelen te steunen in de strijd tegen IS, met inbegrip van gepaste militaire hulp", luidt het.

Op de conferentie waren zowat dertig landen en multilaterale organisaties aanwezig. Zij zijn het eens over "de dringende noodzaak IS te verwijderen uit de gebieden in Irak waar die zich reeds heeft gevestigd".

De Iraakse president Fouad Massum en zijn Franse collega Hollande op de afsluitende persconferentie in Parijs. Beeld REUTERS

"Alle bondgenoten verenigd tegen terrorisme"
De Navo zou een coördinerende rol kunnen spelen bij een militaire interventie tegen IS. Dat liet secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vandaag verstaan op een event van denktank Carnegie Europe in Brussel.

"Op dit moment zou ik niets uitsluiten", zei de Deen. Hij noemde IS "een terreurgroep waarmee er geen enkele kans bestaat om tot een politieke oplossing te komen". Volgens hem is een militaire oplossing nodig om IS te overwinnen.

"Alle bondgenoten zijn overtuigd en verenigd tegen het terrorisme", vervolgde Rasmussen. "De groep verwerpt onze vrije samenleving. Ze zijn gewelddadig en haatdragend anti-westers (...). Ze gaan elke kans grijpen om onze waarden aan te vallen."

Het westerse bondgenootschap kreeg volgens Rasmussen nog geen vraag om zijn capaciteiten op vlak van 'command and control' ter beschikking te stellen. Maar de Navo deed al eens hetzelfde in Libië, bracht hij nog in herinnering.

Rasmussen, secretaris-generaal van de Navo. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234