Toerisme
België het duurste land om vliegtickets te boeken? "Complete onzin"
Wie vanuit België een vliegtuigticket boekt, is gemiddeld gezien duurder af dan wanneer hij dat vanuit eender welk ander land zou doen. Een ticket kost vanuit ons land gemiddeld 50,21 euro per 100 gevlogen kilometers. Dat beweert althans de Tsjechische online reisaanbieder Kiwi.com. Experts plaatsen ernstige vraagtekens bij die stelling.
Het bedrijf onderzocht de korte- en langeafstandsvluchten naar 80 van de meest bezochte landen ter wereld en berekende de gemiddelde prijs per 100 vluchtkilometers uit de kostprijs van meer dan een miljoen vluchten in hoog- en laagseizoen. Daaruit blijkt dat België het allerduurste land is voor vliegtickets, Maleisië is het goedkoopst.
Transporteconoom Wouter De Wulf (Universiteit Antwerpen) bevestigt dat België een duur land is voor reizigers, maar maant aan tot voorzichtigheid in het trekken van conclusies. "Het onderzoek van Kiwi.com lijkt me appelen met peren vergelijken. Langeafstandsvluchten zijn per kilometer goedkoper, waardoor het logisch is dat je in Azië minder betaalt voor een vliegticket. In Azië moet je veel verder reizen om ergens te geraken dan binnen Europa."
Antoon Van Eeckhout, de voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus, noemt de conclusie van Kiwi.com echter "complete onzin". "Die informatie is onjuist en tendentieus", zegt hij. "De vliegtuigtarieven worden overal ter wereld berekend door computers op basis van 'yield management'. Kort samengevat berekent de computer de bezetting en worden de prijzen daaraan aangepast. Het gevolg is dat de prijs voor vliegtickets wisselt van dag tot dag."
In theorie kan het dat vliegtickets in België op een bepaald moment duurder zijn dan elders. "Als op dit ogenblik de vluchten vanuit België heel goed bezet zijn, zullen de ticketprijzen inderdaad hoger liggen. Maar die situatie kan morgen alweer helemaal anders zijn. Het is een momentopname. Zeggen dat de vliegtuigtickets in België structureel duurder zijn dan elders, is dan ook compleet onjuist", zegt Van Eeckhout.
Klein land
Het onderzoek van Kiwi.com mag dan kort door de bocht zijn, reizen vanuit België is vaak wel degelijk duurder dan vanuit onze buurlanden. Daar zijn verschillende redenen voor, stelt Wouter De Wulf. "We zijn niet met zoveel en er is maar één grote luchthaven, waardoor het type vliegtuig dat meestal vanuit Brussel vertrekt relatief klein is. We verliezen daardoor het schaalvoordeel, met duurdere tickets tot gevolg", legt De Wulf uit.
Andere factoren die meespelen zijn het relatief grote aantal zakenvluchten van en naar Brussel, de Belgische luchthaventaksen en het feit dat Belgen niet graag ver vliegen. "Nochtans zijn langeafstandvluchten vanuit Brussel net goedkoper dan in onze buurlanden", zegt De Wulf. "We kunnen zelden een rechtstreekse langeafstandsvlucht boeken, maar het ongemak van de extra overstap wordt gecompenseerd door een lagere prijs. Dat is ook de reden waarom zoveel Nederlanders liever vanuit Brussel met vakantie vertrekken dan via Amsterdam."
Sowieso zijn vakantievluchten duurder geworden in vergelijking met vroeger, onder meer omdat de traditioneel geliefde bestemmingen als Egypte, Tunesië en Turkije onveiliger zijn geworden. "Belgen houden niet van risico's en trekken liever naar Griekenland, Spanje, Ibiza of Mallorca. Dat maakt dat de hotels op die bestemmingen duurder zijn geworden, en dat heeft ook een impact op de vakantieprijs", legt De Wulf uit.
Ook doorwinterd reisblogger Bart Lapers gelooft niets van de bewering van Kiwi.com. "Het klinkt als een spectaculair verhaaltje om de aandacht te trekken. Ik zou echt niet durven stellen dat België het duurste land is om te vliegen. Er zijn heel wat landen waar het aanbod veel kleiner is en de tickets dus veel duurder zijn."
Prijs drukken
Al zijn er natuurlijk altijd manieren om de prijs te drukken. "Vertrekken vanuit alternatieve luchthavens in binnen- en buitenland kan een flinke besparing opleveren. Je hoeft daarvoor zelfs niet ver te gaan, denk maar aan Lille, Oostende, Luik, Düsseldorf, Eindhoven of Rotterdam", zegt Lapers.
Wanneer je op zoek gaat naar het goedkoopste ticket, gebruik je best een goede vluchtvergelijker. "Google Flight is een hele goede, maar ook Skyscanner, Momondo en Kayak zijn erg geschikt", legt Lapers uit. "Zij geven een overzicht van alle mogelijke aanbiedingen en vluchtcombinaties, en je kunt vaak ook testen op alternatieve luchthavens. Zo zie je meteen wat de laatste prijs is."
"Als je een interessante vlucht hebt gevonden, verwijst de vluchtvergelijker je door naar de goedkoopste ticketaanbieder en kun je daar je ticket kopen. Check voor de zekerheid ook nog eens rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij, want soms vind je daar de laagste prijs."
Heb je geen specifieke datum in gedachten, dan loont het om je in te schrijven op de nieuwsbrieven van de luchtvaartmaatschappijen die vliegen op jouw bestemming naar keuze of om een notificatie in te stellen bij de vluchtvergelijkers. "Door het een tijdje op te volgen heb je een beter idee van de juiste prijs en kun je boeken van zodra je de meest interessante aanbieding ziet", geeft Lapers nog mee.
Hoewel vaak wordt gezegd dat vliegtickets 8 weken voor vertrek het goedkoopst zijn, bestaat het ideale moment om te boeken niet, zegt Lapers. "Dat is heel erg afhankelijk van het moment en het soort reis. Wie flexibel is, kan het meeste voordeel halen. Een jaar op voorhand je tickets boeken, is sowieso te vroeg."
Lees ook: Dit zijn de beste manieren om online de goedkoopste vlucht te scoren