Zondag 20/06/2021

'België heeft zwakste pensioenstelsel van Europa'

Brussel l Van alle landen in de EU-25 heeft België het pensioenstelsel dat het minst is aangepast aan de noden van zijn bevolking. Dat blijkt uit de jaarlijkse Europese pensioenbarometer van het consultantbureau Aon Consulting.

"Landen die vroegtijdige pensionering niet belemmeren, zoals België, hebben pensioensystemen die op lange termijn onhoudbaar zijn", zegt het consultantbureau. Het pensioenstelsel van Denemarken komt als beste uit de bus.

"De slechte score van België is aan verscheidene factoren te wijten", verklaart Werner Keeris, operationeel directeur van Aon Consulting België. "De Belgische bevolking vergrijst, maar gaat vooral relatief vroeg met pensioen. In België duurt een gemiddeld pensioen - het verschil tussen de levensduur en de gemiddelde pensioenleeftijd - 19,15 jaar. In Denemarken, dat vergelijkbaar is met België, is dat maar 15,3 jaar."

Het wettelijke pensioen, de eerste pensioenpijler, is volgens de studie nauwelijks toereikend in ons land. Zij ging na in welke mate het wettelijke pensioen de gepensioneerde in staat stelt om de levensstandaard die hij had te behouden. België kwam pas als 22ste op 25 uit de bus. Wat betreft de bedrijfspensioenplannen, de tweede pijler, behoort België tot de Europese middenmoot.

"Een studie van ons uit 2004 heeft uitgewezen dat de som van het wettelijk pensioen en het bedrijfspensioen in België minder dan 60 procent bedraagt van het laatste brutojaarsalaris van een gemiddelde bediende die op 60 jaar met pensioen gaat", zegt Werner Keeris. "Zo zie je meteen dat de situatie van de gepensioneerde Belg niet rooskleurig is. Het is nog slechter gesteld met de Belgen die enkel rond moeten komen met het wettelijk pensioen, zij vallen terug tot 40 procent van het laatste brutojaarsalaris."

Volgens Aon Consulting zijn er op korte termijn geen spectaculaire verbeteringen in zicht. Recente maatregelen kunnen de situatie op lange termijn wel verbeteren. Keeris: "De leeftijd van het brugpensioen is opgetrokken van 58 naar 60 jaar. De ministerraad heeft de pensioenbonus ingevoerd. Wie met pensioen gaat na 62 jaar of na een loopbaan van 44 jaar krijgt dan een bonus van 2 euro per gepresteerde dag. Die maatregelen moeten werknemers langer aan de slag houden. Daarnaast moet de nieuwe wet over de aanvullende pensioenen de sociale partners motiveren om extralegale pensioenen aan te bieden via sectorplannen." (EV)

Situatie van de gepensioneerde Belg niet rooskleurig

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234