Vrijdag 15/11/2019

'België heeft nood aan echte minister van Kinderrechten'

Vandekerckhove: 'Die minister moet optreden tegen nepparticipatie'

Brussel

Eigen berichtgeving

België heeft een minister van Kinderrechten nodig. Het is een van de strijdpunten uit het kinderrechtenmanifest dat vandaag bij alle politieke spelers in de bus valt. In het manifest staan de grootste knelpunten in het Belgische kinderrechtenbeleid. Op de kinderrechtenconferentie in New York beloofde België een Nationaal Actieplan Kinderrechten uit te werken. Het manifest dient als nadrukkelijke inspiratiebron daarvoor.

België heeft nood aan een samenhangender beleid voor jeugddelinquenten, een vollediger rechtspositie voor minderjarigen, onderwijs dat daadwerkelijk kosteloos is en toegankelijk is voor iedereen. Verder moet er ook een minister van Kinderrechten komen. Dat zijn enkele van de belangrijkste aandachtspunten in het kinderrechtenmanifest dat de Vlaamse en Franstalige kinderrechtenorganisaties naar alle leden van de overheid sturen.

In totaal hameren de vier organisaties (het Kinderrechtencommissariaat, de Kinderrechtencoalitie, What do You Think en Coordination des ONG pour les droits de l'enfant) in het manifest op tien inhoudelijke en vijf strategische noden.

Wat jeugddelinquentie betreft, wordt gepleit voor een brede waaier van sancties en voor meer preventie. België moet volgens de auteurs ook dringend werk maken van een statuut voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers.

Een ander knelpunt is verkeersveiligheid. In vergelijking met buurlanden doet België het slecht op dat punt en vaak zijn kinderen daar het slachtoffer van. "Daardoor heeft België zelfs moeite om het eerste punt van het Internationale verdrag inzake de rechten van het kind, het recht te overleven, na te leven", zegt Geert Noppe van de Kinderrechtencoalitie.

Al dat moois kan enkel met een structuur die het onoverzichtelijke kluwen dat de Belgische staatsstructuur soms is overkoepelt. Een nationale commissie Kinderrechten, een federale kinderrechtencommissaris, twee voorstellen die al op tafel liggen, moeten ervoor zorgen dat kinderrechten over en door dat kluwen heen een strijdpunt worden. "Op federaal niveau hebben we geen bevoegdheid, waardoor sommige beslissingen, zoals de opening van Everberg, nooit getoetst worden aan het kinderrechtenverdrag", zegt kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove daarover.

Een heuse minister van Kinderrechten, een nieuw idee, zou moeten garanderen dat kinderrechten niet alleen in de zogenaamde zachte materies als onderwijs en welzijn een belangrijk criterium zijn, maar ook bij beslissingen over economie, justitie, milieu. Verder zou die minister optreden tegen nepparticipatie "zoals de kinderregering die vorig jaar een lege doos bleek", zegt Vandekerckhove. (De kinderpremier nam toen ontgoocheld ontslag.)

Dat België zich op de kinderrechtenconferentie in mei ertoe verbonden heeft om een Nationaal Actieplan Kinderrechten op te stellen, is volgens de initiatiefnemers een stok achterde deur om dit kinderrechtenmanifest niet naast zich neer te leggen. Verder zwaaien de initiatiefnemers ook met het rapport van het VN-comité voor de rechten van het kind over België. Niet toevallig krijgt ons land daarin ook een pandoering voor het jeugddelinquentiebeleid en het gebrek aan structurele garanties voor kinderrechtenbeleid. (BDB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234