Woensdag 22/09/2021

Turkse meetings

België heeft (nog) geen antwoord op Erdogan

Komt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan naar België? Niets ligt vast, zo stelt de Unie van Europese Democratische Turken, maar er kan zeker nog een grote verkiezingsmeeting plaatsvinden. Beeld EPA
Komt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan naar België? Niets ligt vast, zo stelt de Unie van Europese Democratische Turken, maar er kan zeker nog een grote verkiezingsmeeting plaatsvinden.Beeld EPA

"Ja, de komende weken zullen er nog ministers naar Europa komen." De Unie van Europese Democratische Turken houdt, ook na de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije, voet bij stuk. Maar ons land heeft (voorlopig) geen nieuw antwoord in huis op de plannen van de Turkse president Erdogan.

Alles mag rustig blijven. Die booschap brengt Basir Hamarat, voorzitter van de Belgische afdeling van de Unie van Europese Democratische Turken (UETD). Hij hoopt dat de situatie niet verder escaleert, maar geeft meteen aan dat de Turkse verenigingen niet van plan zijn om te stoppen met hun campagne voor het referendum dat president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. “We hebben beslist dat alle manifestaties gewoon doorgaan. Dus ja, de komende weken zullen nog volksvertegenwoordigers en ministers naar Europa komen.”

Het is een opvallende boodschap, zeker nu Erdogan tirades afsteekt tegen veel Europese regeringen. Alleen de Fransen kregen complimenten, omdat de door Nederland geweerde minister Mevlüt Çavusoglu er wel welkom was. Er staat veel op het spel voor de Turkse president, die met de bijeenkomsten de honderdduizenden uitgeweken Turken voor zich wil winnen. “Welke politici er zullen komen en naar waar? Dat weten we op dit moment nog niet”, zegt Hamarat, die benadrukt dat hij geen problemen verwacht in ons land. “Het kan zijn dat er een grote verkiezingsmeeting in België plaatsvindt, maar we weten het nu niet zeker. We wachten af.”

Grote rally

Het referendum vindt plaats op 16 april, maar Turkse Belgen kunnen al tussen 27 maart en 6 april in Brussel of Antwerpen gaan stemmen. De UETD, een Erdogangezinde organisatie, zou daarom eind maart graag een grote verkiezingsrally houden in ons land en was daarvoor op zoek naar een locatie waar tot 40.000 aanhangers zouden kunnen samenkomen. Als de UETD daarin zou slagen, dan zou volgens Hamarat president Erdogan zelf naar België komen. Vooralsnog is er geen zaal gevonden.

De Turkse kwestie zorgt, zelfs voordat Erdogan of een hooggeplaatste minister voet zet in ons land, al voor enige onrust. Zo voelt de Gentse burgemeester Daniël Termont zich “compleet in de steek gelaten” door de regering, omdat die volgens hem geen standpunt inneemt over hoe er moet worden omgegaan met Turkse politici die in ons land campagne willen voeren. “Dit is een zaak van internationale politiek geworden waar burgemeesters nu over moeten beslissen. Binnenlandse Zaken geeft ons geen onderrichtingen, dus ga ik mij gedragen zoals ik mij altijd als democratisch burgemeester gedragen heb.”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) roept op om geen paniek te zaaien en is niet van plan om een richtlijn naar de burgemeesters te sturen, zoals Termont en sp.a-voorzitter John Crombez wensen. Burgemeesters staan daarnaast in voor de openbare orde op hun grondgebied en moeten in eerste instantie nagaan of een bijeenkomst mag plaatsvinden, zo klinkt het. Jambon geeft aan dat er geen enkele aanvraag is gekomen van Turkse politici die naar hier willen komen. Als dat wel gebeurt, zal er geval per geval worden bekeken of diegene welkom is.

“Dat is ons beleid, maar wij kunnen wettelijk gezien ook niet anders”, stelt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck. “Je kunt niet zomaar evenementen gaan schrappen. We hebben nu eenmaal een aantal grondwettelijke grendels. We volgen de situatie natuurlijk op de voet, maar we zullen de problemen pas oplossen als ze zich stellen. Het is in elk geval duidelijk niemand het Turks conflict naar hier wil importeren. We rekenen op de burgemeesters om hun verantwoordelijkheid te nemen, maar willen ze ook niet betuttelen. Wij staan paraat om hen in woord en daad bij te staan, indien dat nodig zou zijn."

Het kabinet-Jambon wil zich niet uitspreken over de voorstellen van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover, die werkt aan een ‘fijnmazig’ wetsvoorstel om te verhinderen dat buitenlandse ministers hier campagne mogen voeren. “Het zou onverstandig zijn om daar in deze situatie verder op in te gaan”, klinkt het bij het kabinet-Jambon. “Maar indien dat noodzakelijk wordt geacht, dan is een verstrenging van de wetgeving een mogelijkheid. Goed veiligheidsbeleid moet de partijpolitieke grenzen overstijgen.”

Europees antwoord

CD&V en Open Vld spraken zich al uit tegen een algemeen verbod op bijeenkomsten met Turkse politici. Partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) zegt geen fundamentele principes, zoals het recht op samenkomst, te willen opgeven of op de schop te laten gaan. “Het voorstel van N-VA zullen we bestuderen als het er ligt”, zegt CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck. “We moeten nu vastberaden zijn, maar rustig blijven. Er zijn wellicht mogelijkheden om een verantwoord en proportioneel antwoord te geven en, als dat kan, de wetgeving te verfijnen of verscherpen. Al zouden we ook een eensgezind antwoord kunnen geven vanuit Europa en kunnen we misschien op Europees niveau kijken hoe we hiermee omgaan.”

Geheel verwonderlijk zou die laatste piste niet zijn. Meerdere landen zoeken, naast Nederland, antwoorden voor of na de komst van Turkse politici In Duitsland sprak de liberale partij FDP haar steun uit voor Nederland en weerklonk de vraag dat de Europese Unie een eenduidig standpunt inneemt. Ook de links-liberaal Emmanuel Macron, favoriet voor het Franse presidentschap, meent dat de Europese Unie met een verenigde reactie moet komen. De Deense premier Lars Lokke Rasmussen maakt zich op zijn beurt grote zorgen over de ontwikkelingen in Turkije.

“Onder normale omstandigheden was het een genoegen geweest de Turkse premier te begroeten”, zegt Rasmussen, die normaliter volgende week Binali Yildirim in Denemarken zou verwelkomen. “Maar de bijeenkomst kan niet los worden gezien van de Turkse aanvallen op Nederland. Daarom heb ik voorgesteld aan mijn Turkse collega om het bezoek uit te stellen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234