Vrijdag 27/05/2022

Opinie

België heeft geen budgettair maar een fiscaal probleem

België heeft geen budgettair probleem, maar een fiscaal. Beeld ANP XTRA
België heeft geen budgettair probleem, maar een fiscaal.Beeld ANP XTRA

Michel Gevers is professor emeritus aan de Université catholique de Louvain (UCL) en doctor Honoris Causa aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Michel Gevers

Sinds jaar en dag wordt ons voorgehouden dat België een immens budgettair probleem heeft. De staat komt 14 miljard tekort, Europa dreigt met maatregelen. De publieke opinie wordt wijsgemaakt dat besparingen nodig zijn en dat de sociale zekerheid drastisch moet aangepast worden om de crisis te bezweren.

Michel Gevers Beeld kos
Michel GeversBeeld kos

België hééft geen budgettair maar een fiscaal probleem. Reagan en Thatcher kwamen eens tot het besluit dat het onaanvaardbaar was dat de rijksten evenveel belastingen zouden betalen als de middenklasse. Europese leiders zijn hen gevolgd en hebben belastingontduiking georganiseerd.

Ook in ons land. Gedurende 12 jaar heeft Didier Reynders mechanismen in het leven geroepen of versterkt die het mogelijk maken dat de rijksten en de bedrijven met de grootste inkomsten bijna geen belastingen betalen. Denk maar aan de verlaging van de belastingsvoet op grote inkomsten, een zéér lage "bevrijdende" voorheffing of de notionele interest. Zo werd België een paradijs voor de zeer rijken - denk ook aan les plus riches de France en een land van belastingswoede voor alle anderen.

Een poetsvrouw die aan een hongerloon werkt betaalt véél meer belastingen dan Inbev of de holding GBL (die volgens de Nationale Bank nul euro belastingen betaalden met een respectievelijke winst van 1.748 miljoen euro en 845 miljoen euro).

Fiscale manipulatie

Het nagelnieuwe LuxLeaks-dossier levert overvloedig bewijs hoe grote bedrijven en rijke families in België zich organiseren om, middels fiscale manipulatie in Luxemburg, miljarden euro's inkomsten te laten wegvloeien. Onze ministers van Financien hebben alles in het werk gesteld om die belastingsontwijking wettelijk te maken.

De mechanismen die grote bedrijven toelaten nauwelijks of geen belastingen te betalen komen neer op een tekort voor de staatsfinanciën van om en bij de 12 miljard. De fiscale fraude en belastingsontduiking van particulieren wordt geraamd 8 à 12 miljard. De staat loopt dus jaarlijks 20 miljard euro inkomsten mis. Dat bedrag zal verder stijgen door de fiscale kado's van de regering Michel.

In plaats van de notionele interest terug te schroeven en de rijksten te belasten, voert de regering zware bezuinigingen door, waardoor duizenden banen op de tocht staan, niet het minst de openbare sector. Eerder dan de totaliteit van de inkomsten te belasten wil de regering enkel de salarissen en de sociale bijdragen belasten.

Te moeilijk

Wanneer in de vorige regeringen de linkse partijen vroegen om de inkomsten van werk en kapitaal gelijk te belasten, hebben de liberalen zich daartegen sterk verzet. De reden ? "Dat is te moeilijk. De rijken hebben een leger aan advocaten die achterpoortjes vinden om belastingen te ontduiken. En België heeft geen kadaster van de rijkdommen." Dit werd ons al 30 jaar geleden gezegd, maar waarom werd dit kadaster nooit opgesteld?

Zo wordt een ware klassenstrijd in het leven geroepen, met de onvoorwaardelijke steun van VBO en VOKA. Indexsprong, bevriezing van de salarissen, druk op de pensioenen, beperking van de toegang tot gezondheidszorg en cultuur, grootschalig baanverlies : alles wordt in werk gesteld om de bevolking te verarmen en diegenen die willen werken te ontmoedigen. Werkzoekenden die halftijds werk aanvaarden krijgen een complementaire toeslag (IGU toeslag) zodat hun inkomen niet lager dan het stempelgeld uitkomt. Die bijdrage, waarvan 50.000 mensen, hoofdzakelijk vrouwen, konden genieten, zal verlaagd worden.

Moderniseren

Om de afbouw van deze diensten en de aanzienlijke vermindering van de koopkracht te verkopen aan de publieke opinie, hanteert de regering een klassiek propagandawapen. De regering zegt niet we gaan ontmantelen, ontslaan, inkrimpen of verarmen maar heeft het over moderniseren - de regeringsverklaring gebruikt de woorden "modern" en "moderniseren" 93 keer en haast iedereen is ermee weg.

Het gekke is dat deze regering die wil moderniseren, één oorlog te laat komt. De grootste economen en zelfs het IMF zijn het erover eens dat uitgerekend austeriteitspolitiek Europa in de problemen heeft gebracht. De regering-Michel heeft daar geen oren naar, en heeft evenmin Piketty gelezen die erop wijst dat de ongelijkheid in de wereld onrustwekkende proporties aanneemt.

Geen budgettair probleem

België heeft geen budgettair probleem en er is dus geen reden om onze sociale zekerheid, ons onderzoek, onze culturele instellingen en onze spoorwegen aan te vallen. Het volstaat dat de rijksten onder ons belast worden zoals de rest van de bevolking en dat de winst makende bedrijven bijdragen aan deze belasting.

Laten we de regeringsverklaring vergeten; laten we onze ministers attent maken op de recente analyses, opdat ze zouden terugkomen van hun ouderwetse ideeën, zich excuseren of hun ontslag aanbieden. Dit regeerakoord was maar een nare droom.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234