Zondag 16/06/2019

Arbeidsmarkt

"België heeft dringend nood aan meer hoogopgeleide migranten"

Beeld Shutterstock

België scoort slecht in het aantrekken van hooggeschoolde migranten. Daar moet verandering in komen want de komende jaren heeft België nood aan ruim 1 miljoen nieuwe hooggeschoolden. En met alleen onze eigen hooggeschoolden zullen we het niet redden. Dat blijkt uit een internationale vergelijkende studie op vraag van Randstad. 

De tegenstelling op de Belgische arbeidsmarkt is dat er een groot aanbod is aan laaggeschoolden terwijl het aantal vacatures voor die groep afneemt. De vraag naar hooggeschoolden neemt de komende jaren sterk toe, maar het aanbod is te krap.

Ook de vergrijzing zorgt ervoor dat veel hooggeschoolden moeten worden vervangen. De verwachting is dat over een periode van 2013 tot 2025 België 1,1 miljoen nieuwe hooggeschoolde werknemers nodig heeft. Om dat cijfer te halen zal meer migratie van hoogopgeleide profielen nodig zijn. Nu trekt België vooral laagopgeleide migranten aan. 

België scoort laag

Opmerkelijk is dat België als één van de weinige OESO-landen dit aandeel niet wist op te trekken tussen 2001 en 2011. De onderzoekers gingen in hun studie na welke factoren nu bepalen of een land aantrekkelijk is voor een hoogopgeleide migrant. Drie factoren blijken een positieve rol te spelen: de gemiddelde hoogte van het loon, Engels als voertaal en een gemiddeld lage belastingvoet. Bij deze factoren scoort België middelmatig tot ronduit slecht in OESO-perspectief (loon 12 op 34 landen, Engels 16/29 en belasting 35/35).

Het aandeel hoogopgeleide migranten bedraagt in België 24%, dat blijkt uit cijfers van 2011. Hiermee scoort België eerder laag in vergelijking met heel wat OESO-landen. De hoogste aandelen vinden we in Canada (55%), Groot-Brittannië (48%), Australië (43%) en Ierland (39%). De Verenigde Staten komen uit op ‘slechts’ 30%. Opmerkelijk is dat, buiten Groot-Brittannië, de buurlanden van België het niet beter doen. Nederland en Frankrijk halen eveneens 24%, Duitsland komt zelfs niet verder dan 19%.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden