Zondag 11/04/2021

België haalt Kyotonorm dankzij crisis

BASF Antwerpen, een van de bedrijven die minder CO2 uitstoten door een lagere productie. Beeld UNKNOWN
BASF Antwerpen, een van de bedrijven die minder CO2 uitstoten door een lagere productie.Beeld UNKNOWN

De CO2-uitstoot van grote industriebedrijven als Arcelor Mittal Gent of BASFAntwerpen is spectaculair gedaald.Dat blijkt uit een rondvraag door deze krant. Hun drastische productiedalingen leiden tot een fors lager energieverbruik, met een lagere uitstoot van schadelijke gassen tot gevolg. De klimaatdoelstelling van Kyoto komt daardoor binnen handbereik, zegt de Bond Beter Leefmilieu.

Bij zowel chemiereus BASF Antwerpen als staalproducent Arcelor Mittal Gent (ex-Sidmar) ligt de CO2-uitstoot in de eerste drie maanden van dit jaar liefst 50 procent lager dan een jaar eerder. Bij de Ieperse weefmachinebouwer Picanol daalt de uitstoot met een derde. De zinksmelterij van Nyrstar in Balen stoot zelfs helemaal geen schadelijke gassen uit, omdat de productie in de eerste jaarhelft volledig stilligt.

Crisis en energie-efficiëntie
Frank Vandermarliere, hoofdeconoom van technologiefederatie Agoria, schat dat de totale CO2-uitstoot van de Vlaamse energie-intensieve industriebedrijven dit jaar 15 tot 20 procent lager zal uitkomen dan vorig jaar. "In 2008 was er bij de Agoriabedrijven al een daling van 7 à 8 procent merkbaar tegenover 2007, terwijl de echte productiedalingen pas begonnen in de periode november-december. Dat heeft niet alleen met de crisis te maken, maar ook met toenemende energie-efficiëntie."

Volgens Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu ziet het er nu naar uit dat België de Kyotonorm zal halen. Die klimaatdoelstelling stelt dat de Belgische uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 gemiddeld 7,5 procent lager moet liggen dan in 1990. Vlaanderen moet de uitstoot met 5,2 procent naar beneden zien te halen. "Die beide normen gaan we nu - dankzij de crisis - waarschijnlijk halen, terwijl men drie jaar geleden nog het omgekeerde dacht."

Vertraging voor groene technologie
Toch waarschuwt de BBL voor overdreven optimisme. Het doel voor 2020, minimaal 20 procent reductie, is nog niet binnen. Claeys wijst erop dat de recessie de investeringen in schone technologie vertraagt.

"De economische crisis doet de CO2-uitstoot dalen en dat is op korte termijn een goede zaak voor het milieu. Maar wanneer de crisis voorbij is, zullen de bedrijven gewoon weer dezelfde productiemethodes gebruiken en gaan de uitstootniveaus weer de hoogte in. Investeringen in propere technologie zijn voor de bedrijven een pak moeilijker geworden, om financiële redenen en vanwege de economische onzekerheid. We zien bijvoorbeeld dat investeringen in windparken vertraging oplopen. Op lange termijn heeft de recessie dus nadelige effecten, die zwaar doorwegen." (Emmanuel Vanbrussel)

Daling CO2-uitstoot eerste kwartaal 2009

BASF Antwerpen (chemie) -50%
Arcelor Mittal Gent (staal) -50%
Picanol Ieper (weefmachines) -33%
Nyrstar Balen (zinksmelterij) -100%

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234