Woensdag 20/01/2021

Ontwikkelingshulp

België haalt iets meer dan de helft van norm voor ontwikkelingshulp

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bij zijn bezoek aan Congo in februari.Beeld PHOTO_NEWS

De lidstaten van de Oeso hebben vorig jaar 135,2 miljard dollar (ongeveer 124 miljard euro) uitgegeven aan ontwikkelingshulp, ongeveer een status quo in vergelijking met recordjaar 2013. Ook het Belgische ontwikkelingsbudget bleef min of meer op hetzelfde niveau: 0,45 procent van het bruto binnenlands product, iets meer dan de helft van de norm van 0,7. Dat blijkt uit cijfers van de OESO.

De landen van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) reserveerden in 2014 0,29 procent van hun bruto nationaal inkomen voor ontwikkelingshulp. Ook dat percentage bleef stabiel in vergelijking met 2013. "Dit cijfer staat niet in verhouding tot de noden. Armoede blijft een wereldwijd probleem, de ongelijkheid groeit bijna overal", zo stelt noordzuidkoepel 11.11.11 aan de kaak in de aanloop naar de onderhandelingen over de opvolger van de VN-millenniumdoelstellingen later dit jaar.

De Europese Unie en haar lidstaten bleven met ruime voorsprong de grootste donor ter wereld. Samen besteedden ze vorig jaar 58 miljard euro aan officiële ontwikkelingshulp. Afgezet tegen het bni bleef de Europese hulp steken op 0,42 procent. Zo blijft de Europese Unie ver verwijderd van de doelstelling die ze zich tien jaar geleden had voorgenomen: tegen 2015 0,7 procent van het bni aan ontwikkelingshulp spenderen. Enkel Luxemburg, Zweden, Denemarken en Groot-Brittannië haalden vorig jaar die drempel. Op de vijfde plaats in de EU-rangschikking volgt Nederland met 0,64 procent.

"0,7 is wettelijk vastgelegde norm"

De Belgische ontwikkelingshulp steeg in nominale termen met ruim drie procent tot 2,38 miljard dollar (bijna 2,2 miljard euro). In bni-termen bekleedt België in de EU-rangschikking de zevende plaats met 0,45 procent. Dat is nog steeds een besparing ten aanzien van wat in het vorig regeerakkoord was beloofd, zo merkt 11.11.11 op. De organisatie wijst er ook op dat de doelstelling van 0,7 procent een wettelijk vastgelegde norm in ons land is.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo signaleert dan weer dat de Belgische hulp aan de minst ontwikkelde landen en aan Sub-Sahara-Afrika vorig jaar lichtjes is gestegen, waarvoor we lof krijgen van de OESO. Dat staat haaks op de zorgwekkende trend dat de wereldwijde ontwikkelingshulp voor deze landen tanende is: zo slonk de officiële ontwikkelingshulp voor de minst ontwikkelde landen vorig jaar met liefst 16 procent. De Open Vld-vicepremier wil de komende jaren nog sterker focussen op deze landen, zo blijkt uit een mededeling. België wil vooral inzetten op specifieke terreinen waarin we streven naar de grootst mogelijk impact, zo klinkt het nog. Daarom wordt er ook gefocust op criteria als mensenrechten of investeringen in de lokale economie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234