Zondag 28/02/2021

België haalt Europese norm zure uitstoot niet

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Uit een rapport van het Europees Milieuagentschap blijkt dat België er niet in slaagt om de uitstoot van verzurende stoffen voldoende onder controle te houden. De Europese doelstellingen voor de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) worden in België met 76.000 ton of meer dan 40 procent overschreden, zegt Bond Beter Leefmilieu. De organisatie vraagt dat de regering bijkomende maatregelen neemt.

43 procent te veel
Op Europees niveau werden in 2001 per lidstaat maximale uitstootplafonds vastgelegd voor NOx. Deze plafonds moeten tegen 2010 gehaald worden. Uit een rapport blijkt nu dat België in 2010 76.000 ton NOx te veel de lucht zal inblazen. Daarmee zit België 43 procent boven het wettelijk vastgelegde plafond. Enkel Ierland en Oostenrijk scoren slechter.

Verkeer
Er zullen dus bijkomende maatregelen genomen moeten worden. Aangezien het wegverkeer de voornaamste bron is voor de uitstoot van NOx, zullen op de eerste plaats maatregelen getroffen moeten worden om het totale volume en de groei van het autoverkeer in de hand te houden, zegt Bond Beter Leefmilieu. Deze cijfers maken nogmaals duidelijk dat de invoering van een slimme kilometerheffing noodzakelijk is om de verzurende uitstoot onder controle te kunnen houden, zo luidt het.

Diesel
Omdat de uitstoot van NOx van dieselvoertuigen drie maal hoger ligt dan die van benzinevoertuigen, moet ook op dit vlak ingegrepen worden, vindt de milieuorganisatie. Op federaal niveau moeten de accijnzen op diesel en benzine gelijk getrokken worden. De accijnzen op diesel behoren nu tot de laagste van Europa. Verder zullen bijkomende investeringen in het openbaar vervoer noodzakelijk zijn om de doelstellingen te kunnen halen.

Uitstoot
Stikstofoxiden dragen bij aan de vorming van ozonpieken en fijn stof en zorgen daardoor voor gezondheidsproblemen. Op het vlak van de uitstoot van zwaveldioxide (SO2), (niet methaan) vluchtige organische stoffen (NMVOS) en ammoniak (NH3) lijkt België de Europese doelstellingen wel te halen, zo blijkt nog uit het rapport. (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234